Продължете към съдържанието

Архиерейска празнична вечерня в чест на Преображение Господне

IMG 6785 scaledНа 5 август столичният храм „Преображение Господне“ в кв. Лозенец посрещна своя храмов празник с архиерейска празнична вечерня. С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Заедно с него в празничното богослужение взеха участие: ставр. ик. Василий Сарян, предстоятел на храм „Преображение Господне“, ставр. ик. Александър Георгиев, протойерей Климент Харизанов от храмовото духовенство, протойерей Костадин Тренев и йеродяконите Вартоломей и Поликарп.

Църковните песнопения бяха изпълнени от софийски псалти, ръководени от Тодор Костов, всекидневен клиросен певец при храма. На съборното богослужение присъстваха множество богомолен народ от цяла София.

По време на вечернята бе осветено петохлебие за драве и духовна подкрепа на вярващите.

В края на вечернята Негово Преосвещенство епископ Поликарп поздрави духовенството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит и като преподаде патриаршеския благослов, сподели:

„В навечерието сме на големия Господски празник Преображение Господне. Отново сме тук, в този прекрасен столичен храм, и си спомняме за онова дивно евангелско събитие, възхищаваме се на онова, което са ни оставили в духовно наследство отците на Църквата за този празник. Техните писания ни помагат да осъзнаем в дълбочина смисъла на Христовото Преображение…

Нека в днешната вечер, застанали на прага на този голям празник, всеки от нас да приеме в сърцето си, в душата си, в живота си, в същността си – Господа Иисуса Христа – Месията, Божият Син. Не само да Го приеме, но и да се стреми да изпълнява Неговите повели, които са спасителни за всеки един човек. Те не са трудни за изпълнение и са възможни, стига човек да поиска да ги следва“ – каза в словото си владиката и пожела:

„Лека и благословена нощ, която да премине в духовен размисъл, в добродетелност, в мир, тишина и любов, а утре отново да се съберем в храма и заедно да преживеем радостта от Христовото Преображение“.

 

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Весела Игнатова (1), Александър Ангелов (2)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (1)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (2)

 

Visits: 1

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content