Продължете към съдържанието

Молебен канон на Света Богородица в Годечка духовна околия

IMG 9118 scaledНа 9 август вечерта, съгласно програмата на Софийска митрополия за съборните богослужения по време на Богородичния пост,  в храм „Св. Димитър Солунски“, гр. Годеч бе отслужен Молебен канон на Св. Богородица. Това е поредното архиерейско наместничество, което през настоящия пост се посещава от епархийското ръководство и се извършва съборна богослужба.

С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, вечерното последование бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с епископа взеха участие архимандрит Януарий, игумен на Искрецкия манастир и архиерейски наместник на Годечка духовна околия, архимандрит Неофит, протойерей  Костадин Тренев, свещеник Тодор Тошев, йеродяконите Вартоломей и Поликарп.

Преди началото на вечерната служба тържествено бе внесена в храма иконата на Св. Богородица "Казанска" от гр. Самоков, която по решение на епархийското ръководство тази година присъства на съборните богослужения.

Църковните песнопения бяха изпълнени от столични духовници клиросни певци.

Към миряните в енорията на Годеч се присъединиха и християнки от София, които от началото на съборните богослужения следват иконата на Света Богородица "Казанска".

В края на последованието епископ Поликарп се обърна към събралия се благочестив народ и припомни създаването, значението и видовете на Молебния канон на Св. Богородица като разясни, че той бива малък и голям.

"Заставайки пред иконата на Божията Майка ние ѝ се молим, а всеки от нас има какво да проси от нея. Но да просиш от Бога и светиите означава да имаш пълното разбиране за молитвата, за начина и чистота, с които е необходимо да се пристъпи към нея. Като имаме такова съзнание, ние просим, както ни учат св. отци –  молитвата ни ще бъде първо благодарствена и после просителна. И така ще изпросим онова, което е градивно и полезно за спасението ни." – каза в словото си еп. Поликарп.

Той поздрави и духовенството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит и като преподаде първосветителския благослов на Българския патриарх Неофит пожела: "Бог да ви окрили с духовна благодат и на всеки да дарува онова, което е потребно за спасение и вечен живот!"

В отговор предстоятелят на храма отец Тодор благодари на викарния епископ за духовните напътствия и преживяната богослужебна радост и му поднесе букет цветя и сърдечни благопожелания.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

 

Visits: 0

Skip to content