Продължете към съдържанието

Обновление на храм “Успение Богородично” в софийското село Плана

50206147607 1546a597e9 nВ неделния ден на 9 август, седмица преди големия празник Успение Богородично, тържествено бе обновен храм „Успение Богородично“ в планинското село Плана.
С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит, чинът на обновлението бе извършен от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Евтимий, йеромонах Силуан, игумен на Бистришкия манастир „Св. Петка“ и председател на църковното настоятелство на обновения храм, протойерей Дамян Друмев, протойерей Костадин Тренев и йеродяконите Вартоломей и Поликарп.

Храмът, който е единствен за селището, е построен в началото на миналия век. С течение на времето той се разрушава и дълги години е в забвение. Изцяло е бил затворен цели пет години, а последната извършена венчавка в него е през 1975 г.

През 2015 г. местните християни решават да го възстановят и започва усилена работа по намирането на средства и материали. В ремонтните дейности се включват почти всички жители, кой с каквото може. Събират се повече от 50 000 лв., като възстановителните работи са подпомогнати от Дирекция  „Вероизповедания“ към Министерския съвет и от Софийска св. митрополия.

След две години на реконструкции църквата е изцяло реставрирана, интериорът е подновен, оформено е и околохрамовото пространство.

„Работихме две години и половина, с много труд и малко средства – споделя доброволецът Владимир Иванов – но всичко направихме в името на Божията слава и добруването на българския народ. Много е направено и още много има да се прави.“ – развълнувано разказва той.

На тържественото обновление присъстваха кметът на район „Панчарево“, кметът на село Плана и десетки жители и гости на селото.

Църковните песнопения бяха изпълнени от софийските свещеници Лъчезар Вълков, Илиян Алексиев и Иван Тодоров, към които се присъедини и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия.

В края на богослужението еп. Поликарп поздрави многобройните присъстващи с откриването на реновирания храм и отправи пожелания към местните християни да се грижат за него, да го подържат и все по-често да го посещават.

Владиката благодари на йеромонах Силуан за грижите, които е положил и ще полага и занапред за възстановяването на църквата, и преподаде патриаршеския благослов на Българския патриарх Неофит.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Весела Игнатова (1), Александър Ангелов (2)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК  (1)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (2)


 

Visits: 0

Skip to content