Продължете към съдържанието

В столичния храм „Покров Богородичен“ бе отслужена архиерейска вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица

1840716 1На 11 август вечерта храм „Покров Богородичен“ в гр. София бе мястото, където по програмата на Софийска митрополия бе отслужено съборна вечерня с Молебен канон към Божията Майка на български език.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит вечернята възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Кирил Дидов, предстоятел на храм „Св. ап. Петър и Павел“, протойерей Живко Лозанов от храмовото духовенство, протойерей Стилиян Табаков, предстоятел на храм „Св. Андрей Първозвани“, протойерей Васил Танев, протойерей Георги Янъков от храмовото духовенство, свещеник Лъчезар Петров, предстоятел на храм „Възкресение Христово“, протодякон Иван Петков и йеродяконите Вартоломей и Поликарп.

За песнопенията на архиерейската вечерня и на Богородичния канон, изпълнен на български език, се погрижиха софийски клиросни певци, ръководени от д-р Андрей Касабов.

В края на богослужението епископ Поликарп благослови духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество патриарх Неофит и сподели как да следваме примера на Пресвета Богородица: „Нека ние, застанали пред Нейния образ на молитва и преклонение запомним и утвърдим в сърцата си смирението и любовта. На едното се основава пътят, а другото е свидетелство за съвършенството на този избран в Бога път.“

Протойерей Живко Лозанов от името на храмовото духовенство и на всички присъстващи благодари на Негово Светейшество патриарх Неофит и на викария му епископ Поликарп за съборното богослужение, като пожела покровът на Божията Майка да се простре над всички християни.

Текст: Пламен Михайлов
Снимки: Пламен Михайлов (1), Александър Ангелов (2)

_1840679

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (1)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (2)

Visits: 0

Skip to content