Продължете към съдържанието

Празник на Кутугерския манастир “Св. Йоаким Осоговски”, Кюстендилско

0На 16 август Православната Църква чества паметта на св. Йоаким Осоговски –  един от великите български подвижници и отшелници, оказали силно влияние върху благочестието на българския народ и върху българското монашество.

На този ден с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и митрополит Софийски Неофит бе отслужена св. Литургия в Кутугерския манастир "Св. Йоаким Осоговски", който се намира в историко-географската област Каменица, на 20 км от Кюстендил.

Св. Литургия бе отслужена от архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, в съслужение с иконом Генади Генадиев, и. д. игумен на манастира.

На клироса пяха протодякон Александър Нешев, служащ в Патриаршеския храм-паметник "Св. Александър Невски", както и протойерей Иван Янчовичин, предстоятел на храм "Св. вмчк. Димитър", гр. Кюстендил.

Молитвено участие в службата взе г-н. Петър Паунов, кмет на община Кюстендил, както и благочестиви християни, дошли да почетат паметта на светеца и празника на манастира.

След Св. Литургия бе осветен курбан за здраве, принесен от г-н Димитър Стоянов и семейството му, дарители на манастира.
+++
Според преданията някога в землището на селото е имало три манастира. Един от тях е известният днес Кутугерски манастир, който е бил най-голям измежду трите. По устни свидетелства вторият бил някъде в Средна махала, а третият в Йовчова махала, в местността Телебушица, но от тях днес няма никакви видими белези, освен манастирският път, който ги свързвал и водел до Осоговския манастир „Св. Йоаким Осоговски”.

Кога точно е бил основан Кутугерският манастир не е известно. Знае се, че храмът е построен през 1895 г. от майстор Стоимен от село Дождевица, на мястото на стария манастирски храм.

Храмът представлява еднокорабна едноабсидна постройка, от запад четири дървени стълба поддържат дървена аркада. Градежът е от камъни и кал. Иконостасът датира от 1905 г., като иконите са рисувани от живописеца Евстатий Попдимитров от село Осой, сега в Република Северна Македония.

Манастирът в Кутугерци е съществувал до 1913 г., но след това бива занемарен и дълго време тъне в запустение и забрава до намирането му от Росен Стоичков Дончев (сега епископ Константийски Яков, викарий на Негово Преосвещенство Пловдивския митрополит Николай).  Епископ Яков намира манастирската църква в руини, обрасли с дървета и храсти, а вътре, между голите стени, намира оцеляла през десетилетията, непокътната, храмовата икона на Свети Йоаким Осоговски.

Храмът е възстановен с помощта на Димитър Стоянов, родом от Велко Търново, но живеещ в Кюстендил. За първи път след много години на 16.08.2009 г. архимандрит Григорий, протосингел на Софийска митрополия, след като извършва чина Обновление на храма, отслужва празнична света Литургия.

{gallery}2020-08-16{/gallery}

Visits: 0

Skip to content