Продължете към съдържанието

Празник “Панагия” в с. Слокощица, Общ. Кюстендил

0На 14.08 2020 г. за поредна година с тържествен водосвет за здраве и благославяне на празчните питки в Кюстендилско бе отбелязан празникът "Панагия".

В двора на храм "Св. Николай", с. Слокощица, Кюстендилска духовна околия, православни християнки от региона замесиха и опекоха Богородични питки и хлябове.

Празникът по замесването на обредните хлябове се провежда повече от 10 години, в близост до стари храмове и манастири в различни села от Общината. Проявата е част от културният форум на Община Кюстендил "Панагия – въздигане на хляба".

Празничният водосвет в този ден бе отслужен от архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, в съслужение със свещеник Тодор Точев, председател на църковното настоятелство на храма.

В края на службата архимандрит Исаак с кратко слово припомни на присъстващите за любовта, която са имали св. Апостоли към Божията Майка, за символиката, значението и смисъла на хляба. Същият поздрави всички присъстващи, насърчавайки ги да призовават по-често благодатната помощ на Св. Богородица, да съхраняват и поддържат православните християнски и народни традиции, които да бъдат предадени и на най-малките  ни сънародници.

За Негово Светейшество и за всички присъстващи бе огласено многолетствие.

{gallery}2020-08-14{/gallery}

Visits: 0

Skip to content