Продължете към съдържанието

Светийски празник в ротондата “Св. Георги”

IMG 1920 На 2 септември в ротондата „Св. Георги“ в столицата бе отслужена Архиерейска св. Литургия. Повод за тържественото богослужение бе донасянето на нова духовна придобивка за храма – икона на св. вмчк Георги Победоносец, т. нар. Фануилска икона, която е копие на главната светиня на българския светогорски манастир „Св. Георги Зограф“.
Ценната икона бе донесена в ротондата с тържествено литийно шествие на 1 септември – началото на новата църковна година и ще се покои в храма за вечни времена.

Св. Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха иконом Йоан Куков, предстоятел на храма, протойерей Иван Иванов от храмовото духовенство, протойерей Костадин Тренев и йеродяконите Вартоломей и Поликарп.

За молитвеното настроение на богомолците допринесоха песнопенията на храмовите певци, изпълнени в източно-църковната певческа традиция.

С пастирско слово към присъстващите в края на литургията се обърна епископ Поликарп: „С особена тържественост посрещнахме вчера честния образ на св. Георги Победоносец и го поставихме в храма, за да бъде духовно насърчение и подкрепа на вярващия български народ – каза в словото си владиката. Денят, когато е донесен този Чудотворен образ на св. Георги се надявам да се утвърди като трети храмов празник църквата и да послужи за подкрепа по пътя към Царството Божие на всички, които го почитат и му се покланят.“

Епископът благодари на отец Йоан за грижите, които полага за храма, преподаде патриаршеското благословение на църковното изпълнение и пожела „здраве, духовно бодърстване и мъдрост, придобиване на всяко добро нещо, което е потребно за спасение“.

Текст и снимки: Весела Игнатова
Видео: Любомир Върбанов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

https://youtu.be/6Ls-HfLWWek

Visits: 0

Skip to content