Продължете към съдържанието

Празник в Бистришкия манастир „Св. Иоаким и Анна“

IMG 5846На 9 септември 2020 г. Бистришкият манастир „Св. Иоаким и Анна“ отбеляза своя храмов празник.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, след сериозен ремонт беше обновен главният храм на обителта. Чинът на обновление и св. Литургия бяха възглавени от Негово Високопреподобие архимандрит Василий – протосингел на Софийска св. митрополия. В съслужение с него бяха иеромонах Пимен – игумен на Германския манастир, иеромонах Силуан – игумен на другия Бистришки манастир „Св. Петка“, прот. Петър Калчев, прот. Радослав Вутов, прот. Илиян Алексиев и митрополитския протодякон Иван Петков.

Молитвено участие взе и игуменът на манастир „Св. Иоаким и Анна“, йеромонах Яков.

За благолепието на богослужбата допринесоха песнопенията на клиросните певци, водени от д-р Андрей Касабов.

В пастирското си слово към богомолците архимандрит Василий сподели възхищението си от голямата промяна на храма само за една година, при това тежка за всички година – беше сменен целият покрив, бяха укрепени основите, беше изцяло сменен иконостасът и подовата настилка, бяха украсени стените. „Днес ние се възхищаваме на благолепието на този Божи дом… Наградата на всички, които са се потрудили за това е на Небесата. Тяхното богатство е там. Нека Бог да им въздава. Дай Боже, да се намерят повече верни хора, които да се стимулират и да вървят по пътя към спасението, виждайки благолепието на дома Господен, виждайки обновяването му. И тук вече в този нов храм да отправят молитва – за мир, за единомислие, покайна молитва, и най-вече молитва на благодарност…“, каза софийският протосингел.

Негово Високопреподобие поздрави всички вярващи, стекли се за празника, от името на Светейшия Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, като преподаде неговото благословение.

След отпуста на св. Литургия до храма бе извършен водосвет и всеки от вярващите беше поръсен със светена вода и получи анафора. А накрая беше осветена и раздадена за подкрепа и благословена храна.


Текст и снимки: Мартин Митов

{gallery}2020-09-09{/gallery}

Visits: 1

Skip to content