Продължете към съдържанието

Храмов празник в с. Ваксево

0 7На 8 септември 2020 г. бе отбелязан престолният празник на храм „Рождество Богородично” в с. Ваксево, общ. Невестино. Св. Литургия отслужи Негово Високопреподобие архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, в съслужение със свещеник Димитър Коларски, предстоятел на храма. 

На клироса пя протойерей Даниил Хаджийски от храм „Успение Богородично”, гр. Кюстендил.

В Св. Олтар помага благочестивият раб Божий Мирослав от гр. Кюстендил.

Молитвено участие в  богослужбата взе кметът на Община Невестино г-н Димитър Стаменков и кметът на селото г-жа Юлия Испиридонова. 

След св. Литургия бе извършен водосвет за здравето на жителите на с. Ваксево и осветен курбан за благословение.

В словото си след св. богослужба архимандрит Исаак припомни свещената история за раждането на Св. Богородица, за вярата, надеждата, любовта, молитвата и търпението, които са имали Нейните родители. Присъстващите бяха насърчени да не отпадат духом във време на трудности и изпитания, да взимат пример от Св. богоотци Йоаким и Анна, като с това да привличат  Божията милост и помощта на Небесната Закрилница – Св. Богородица: „В дни на трудности и изпитания, – отбеляза той – но и в дни на радости нека да пристъпваме в Божия дом, да въздаваме Богу слава и благодарение за Неговите милости към нас, така както и светите богоотци Йоаким и Анна пристъпиха днес с радост в дома Господен, и принесоха своята жертва, своята благодарност за вестта, която получиха. Нека да помним, че не на князе земни и човеци трябва да се уповаваме, а на Бога, защото това, което е невъзможно за човеците е възможно само и единствено за Бога, както ни учи нашия Спасител Господ Иисус Христос. Да взимаме пример от св. Йоаким и Анна – молитва и търпение, с което да привличаме Божията милост и благодатната помощ на Св. Богородица”.

От името на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит, от името на духовенството при Кюстендилската духовна околия и от свое име архимандрит Исаак поздрави свещеник Димитър Коларски, църковното настоятелство, присъстващите кметове и всички богомолци с празника Рождество Богородично и с храмовия празник, благопожелавайки им многолетно житие, изпълнено с духовни радости.

Огласено бе и многолетствие за Негово Светейшество Софийския митрополит и Патриарх Български Неофит, за православния български народ и за всички православни християни, живеещи в с. Ваксево.

{gallery}2020-09-08{/gallery}

Visits: 0

Skip to content