Продължете към съдържанието

Архиерейското наместничество на Самоковска духовна околия участва в етноложки четения

IMG 3219На 2 октомври, по утвърдена вече традиция, в гр. Самоков стартираха Четиринадесетите четения на Асоциация за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл”. Осъществени  с основната подкрепа на Община Самоков и в сътрудничество с Историческия музей и Архиерейското наместничество в града.

Тази година, научната конференция е посветена на 150 – та годишнина от учредяването на Българската Екзархия;  235 години от рождението на самоковеца Константин Фотинов /1785-1858/ – възрожденски книжовник, издател и преводач; 45 години от издаването на сб. „Народни песни от Самоков и Самоковско” /1975 г./ на самоковеца проф. Васил Стоин /1880-1938/ – световноизвестен фолклорист и етномузиколог. Преди пристъпването към обявената лекторика от програмата, наситена с разнообразни теми, архиерейският наместник иконом Михаил Колев с молитва към Всеподателя Бога изпроси благословение и успех за участниците в научния форум и отправи приветствено слово, разказвайки накратко обстоятелства по учредяването на Българската Екзархия на 28.02.1970 в Цариград и нейното просъществуване до третото историческо възвеждане на Българската православна църква в Патриаршия през 1953 г. Особено внимание беше обърнато на древлепросиялата Самоковска епархия /1557 -1907 г./, която влиза в състава на Екзархията като една от 14 – те митрополии, отличила се с голямото желание и категоричните действия на местното християнско население за архиерей и свещеници от български произход и изграждането на българско духовно училище за просвета и знания. Самоковската епархия е църковна родителница на достойните архиереи и духовници от българското духовно и национално Възраждане – св. свмчк. Симеон, митрополит Самоковски, преп. Паисий Хилендарски, митрополит Авксентий Велешки и първия предстоятел на Самоковската архиерейска катедра от това време – митрополит Досиетей Самоковски /1872-1907/, който в непрестанна архипастирска грижа основава и Самоковското-Рилско богословско училище през 1876 г – първата духовна семинария в България и алма-матер за няколко митрополити на Българската Екзархия, сред които и екзарх Стефан.

         Приветствено слово произнесоха и г-н Владимир Георгиев – кмет на Община Самоков и г-н Веселин Хаджиангелов – директор на Историческия музей.

{gallery}2020-10-02{/gallery}

Visits: 0

Skip to content