Продължете към съдържанието

Тържествено откриване на новата учебна година в Енорийския център при храм „Св. Андрей Първозвани“ и освещаване на нова енорийска сграда

IMG 9987 scaledВ съботния ден на 3 октомври тържествено бе открита новата учебна година в Енорийския център на храм „Св. Андрей Първозвани“.
Това стана, след като бе отслужена празнична Архиерейска вечерня в храма.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит,  тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Заедно с него съслужиха  ик. Стефан Стайков, член на Софийския епархийски съвет и преподавател в Богословския факултет на СУ, храмовото духовенство, во главе с предстоятеля протойерей Стилиян Табаков, протойерей Костадин Тренев, свещеник Симеон Змейков, и двама йеродякони – Вартоломей и Поликарп.

По време на вечернята бе осветено петохлебие, което еп. Поликарп раздаде в края на богослужбата като отправи благопожелания за новата учебна година.

Тази година работата на Енорийския център започва с нова придобивка – специално устроена нова сграда за Неделно училище. Затова непосредствено след богослужението в храма, духовенството и събралия се благочестив народ, с литийно шествие се отправи към новоустроеното Неделно училище.

Там бе извършено празнично водоосвещение и осветени новооборудваните помещения. С молитва за добър и благодатен успех бе официално открита новата учебна година.

На тържествено откриване присъстваха  доц. д-р Павел Павлов от Богословския факултет на СУ, гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев от Богословския факултет на СУ, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия и началник на Просветния отдел на митрополията, учители в Неделното училище, деца и родители.

В края на последованието еп. Поликарп поздрави храмовото духовенство с новата придобивка и изказа своята радост от развиващата се дейност на Енорийския център.
Нека да е честита тази нова придобивка! Иказвам благодарност за трудовете на отец-предстоятеля, на свещениците при храма за тяхното усърдие да отговорят на нуждите на енорията, за да бъдат миряните духовно възвисени и богопросветени. Това, което научат, да сеят  между човеците като бъдат и добър пример за тези, които са около тях. На добър час на Енорийския център!

Отец Стилиян благодари на владиката за благопожеланията и сподели, че този нов център е благодарение на общите усилия на духовниците при храма и ревностните еноряши.
Това е един общ труд на църковното настоятелство, на общината в лицето на кмета Тодор Кръстев, на родителите на  20-ината деца, които вече посещават Неделното училище при храма“ – каза още предстоятелят.

През новата 2020/2021 учебна година в Енорийският център “Св. Андрей Първозвани“ ще се провеждат просветни курсове за възрастни по катехизис (православно вероучение), както и курс по църковна дърворезба.

За най-малките ще има занимания по вероучение, като децата ще са разделени на две групи, в зависимост от възрастта. Лектори ще бъдат  изявени учени богослови, преподаватели в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и духовници на Българската православна църква.

Информация и записване: Храм „Свети Апостол Андрей Първозвани“,  гр. София 1233, ул. „Опълченска“ № 112, тел. за контакт: 02 831 70 60

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content