Продължете към съдържанието

ЕКЗАРХ АНТИМ (1816 – 1888)

Ekz Antim b† КИРИЛ Патриарх Български

Издава Софийска света митрополия, 2020 г.
Второ издание
Печат: Симолини 94

Цена: 70 лв

Настоящият труд се преиздава по повод 75 години от рождението на Негово Светейшество Български Патриарх и Софийски Митрополит † НЕОФИТ, достоен приемник на Българския екзарх Антим Първи.

"Да се напише един по-пълен биографичен очерк за екзарх Антим бе съвсем необходимо, защото писаното досега е малко и не е достатъчно да се изясни образа му и да направи достъпни за разумяване дейността и подвига му. Тая недостатъчност не само пречи да бъде Антим правилно разбран, но и допринася да бъде погрешно разбран. Повече светлина върху личността и историческото дело на Антим, без да се прибягва до онова, което не изглежда напълно гладко, ще представи първия български екзарх в истинската му големина на духовен исполин и църковно-народен страдалец.

Този труд, подготвян по-отдавна, се явява и като принос на дълбока почит към паметта на първия предстоятел на българската църква след възстановяване на нейната независимост през 1870-1872 г. от страна на първия български патриарх след възстановяването на Българската патриаршия на 10 май 1953 г."

Кирил, патриарх Български

Visits: 8

Skip to content