Продължете към съдържанието

Представяне на книга в енорийския център при храм “Св. ап. Андрей Първозвани”

121058102 2972385776194320 959982642257426875 nНа 7 октомври 2020 г. в енорийския център при храм "Св. ап. Андрей Първозвани" се състоя представяне на новоизлязлата книга на гл. ас. Венцислав Каравълчев "Репресивната политика на комунистическата власт срещу Православната църква в България (1944 – 1964 г.)".
Срещата с автора се проведе по покана на отец – предстоятеля на храма Стилиян Табаков в обновената зала на центъра.
Книгата е на издателството на Зографската света обител от поредицата Библиотека "Към изворите".
Списъкът на използваната литература и извори включва около 500 заглавия на руски, български, английски и гръцки език.

Авторът поднася на читателите не просто история на репресивната политика на комунистическата власт срещу Българската православна църква, но и изключително задълбочено и фино богословско осмисляне на историческите събития през призмата на характера на Църквата като богочовешки организъм и човешката личност като Божие подобие, "единствения и непреходен смисъл на живота в Божието домостроителство, в спасението на човека и в неговия теосис" (по думите на автора).
Разгледани са процесите по ограничаване дейността на Църквата, отделянето ѝ от държавата, изземването на недвижимо имущество от Църквата, изключването на вероучението от учебната програма на училищата.
Високостойностно изследване, което със сигурност ще намери своя отзвук не само в Църквата, но и сред цялата българска общественост.
 
Източник: Фейсбук страница Православен храм "Св. Апостол Андрей Първозваний"

Visits: 0

Skip to content