Продължете към съдържанието

Празнична вечерня в храм “Св. Петка”, с. Белчин

IMG 3273aВ Самоковска духовна околия единствения храм посветен на преподобна Петка Българска /Епиватска/ е въздигнат от руините през 2007-2011 г. по инициатива и със съдействието на приснопаметния г-н Симеон Пешов, община Самоков, Историческия музей и Архиерейското наместничество в града и е прекрасен образец за средновековното храмово строителство по тези земи. Включена към единия архитектурен ансамбъл на възстановената историческа крепост край с. Белчин – „Цари Мали град”, църквата се превръща през годините в силен притегателен център за духовно поклонничество и религиозен живот. Особено спомага за това, досточудно изписаната празнична икона на преподобната майка св. Петка, която през 2011 г. беше дарена на храма от благочестивите ктитори семейство Пешови с вградени частици от мощите на светицата, изпросени и донесени с благословението на Негово Светейшество Максим, митрополит Софийски и патриарх Български от катедралния храм „Сретение Господне, свети великомъченик Георги и света Параскева” в гр. Яш, Румъния.

На 13.10. в навечерието на празника, по утвърдена вече традиция, беше отслужена празнична вечерня от иконом Михаил Колев – архиерейски наместник в съслужение със свещеник Любомир Годиняков – предстоятел на храма и енорийски свещеник и протоиерей Георги Николов. Богослужението започна в храм „Св. ап. Петър и Павел” в центъра на с. Белчин, след което беше извършена празнична лития с хоругви и мощехранителната икона до старинната църква „Св. преп. Петка”, разположена на близкия хълм над селото, където стеклите се богомолци отдадоха благоговейно поклонение и целувание пред светинята, а камбанния звън от двата храма сладко огласяваше духовната радост от празника. За молитвените църковните песнопения се погрижиха певците-иподякони Иван Янков и Йосиф Узунов.

В своето слово след вечерното богослужение, отец Михаил преподаде архипастирския благослов на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български на ктиторите, спомоществователите, дарителите и на всички богомолци, припомняйки трудните времена, когато на това място съществуваха само останки и руини от храма, а в последствие и благородната идея за неговото пълно възстановяване в автентичния му вид от страна на сем. Пешови и множеството дейности, свързани с духовното възраждане и благоустрояването на с. Белчин през годините.

{gallery}2020-10-14{/gallery}

Visits: 0

Skip to content