Продължете към съдържанието

Храмов празник и Ден на града в Трън

50487776798 0f73803786 nНа 14 октомври, когато светата православна Църква почита  св. преп. Параскева-Петка Търновска,  в Трън бяха чествани празника на храма "Св. Петка" в кв. Баринци и  Ден на града.  Утренята и празничната света Литургия бяха отслужени от предстоятеля на храма свещеник Михаил Станкович,  в съслужиние с йеромонах Тимотей, секретар на архиерейския наместник на Трънска духовна околия.

Църковните песнопения бяха изпълнени от монах Иларион от Църногорската света обител и Герасим Йорданов. Молитвено участие в богослужението взеха поклонници от столицата, дошли в Трън организирани от Поклонническо-просветен център „Св. Йоан Рилски“ към Софийската света митрополия.

Всички те, заедно с богомолците в храма можаха да се поклонят на частица от честните мощи на светицата, донесени от отец  Михаил.
В празничното си слово след богослужението йеромонах Тимотей припомни житието на светицата, особено тачена в Трънския край и разтълкува евангелското четиво за празника, като благопожела на всички телесно и духовно здраве и да укрепваме във вярата.
Отец  Михаил освети  донесените от местните хора  различни приношения и отслужи водосвет като освети и осигурените от дарител ястия за празника – боб  и рибена супа.
Да се поклонят на светицата в храма дойдоха и кметът на Трън Цветислава Цветкова, придружена от областния управител  на Перник Емил Костадинов, неговите заместници Иво Иванов и Васил Павлов и общински съветници от Трън.    

Заради увеличения брой на заразените от коронавирус,  общинската управа на Трън взе решение празникът на града да се проведе при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, с цел предотвратяване на разпространението на заразата, затова и традиционните публични изяви бяха отменени.
Гостите на града и поклонниците посетиха и скалния параклис  "Св. Петка", който се намира в скалите на хълма срещу празнуващия храм. Параклисът се стопанисва от общината като туристическа атракция.
Църквата "Св. Петка" в Трън е построена  около 1700 г. на мястото на съществувал от XVI в. параклис, посветен на св. Тарапонтий. Светията е споменат от св. Паисий Хилендарски като свещеник в Трън и се радва на особена почит в района.  През  1853 г. църквата е възобновена от архимандрит Мисаил Байкушев, заедно с чорбаджи Пея и Хаджи Никодим.
Строители на сградата са майстор Миленко и брат му Дамян от радомирското село Блатешница, вдигнали не един храм.  В храма има запазени икони от параклиса "Св. Тарапонтий".  Преди няколко години с европроект бяха ремонтирани покривът и фасадата на храма отвън и беше благоустроен дворът, но вътрешността на църквата се нуждае от обновление.  
 

Текст и снимки: Монахиня Павла


ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК
 

Visits: 2

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content