Продължете към съдържанието

Храмов празник в с. Шишковци и в с. Горановци, Кюстендилска духовна околия

001На 8.11.2020 г. бе отслужена св. Литургия в храм „Св. Архангел Михаил”, с. Шишковци, Кюстендилска духовна околия.
 
Литургията възглави Негово Високопреподобие архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, в съслужение със свещеник Иларион Стоянчов. Иконом Светослав Григоров, председател на храм „Успение Богородично” в гр. Кюстендил, оглави клиросното пеене.
 
Молитвено участие в св. Литургия взе г-н Петър Паунов, кмет на Община Кюстендил, кметът на с. Шишковци – г-жа Илияна Петрова и благочестиви християни. Празникът бе почетен и от г-жа Мая Манолова, която се поклони в храма след светата богослужба.

 
След Св. Литургия бе извършен Водосвет за благословение на жителите на селото и осветен курбан. Архимандрит Исаак поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит, благопожелавайки им здраве, сили и помощта на св. Архангел Михаил и безплътните Божии служители. Накрая бе изпято многолетствие.
 
С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, по-късно в този ден бе посетен и средновековният храм в чест на св. Архангел Михаил, който се намира в землището на с. Горановци. На древното място Архимандрит Исаак, в съслужение с отците – ик. Светослав Григоров и свещеник Васил Манасиев, отслужи водосвет и поздрави тамошните жители и православни християни, които бяха надошли за обща молитва.
+++
Средновековният храм „Св. Архангел Михаил“ се намира а 2 км северно от село Горановци и на 17 км от гр. Кюстендил. Разположен е в дясно от шосето за ГКПП Олтоманци (на границата със Сърбия), на десния бряг на река Драговищица.
Времето на възникване на храма е спорно. Най-вероятно е изграден през XIII век, за което свидетелства намереният в непосредствена близост монетен материал. При археологически разкопки, проведени в периода 1983 – 1987 г. под ръководството на археоложката Живка Въжарова, се установява че храмът е издигнат в границите на антично и средновековно селище. При проучванията се изяснява, че църквата е изградена върху основите на по-ранен храм, датиращ вероятно от раннохристиянската епоха (IV – VI в.).
Някои изследователи предполагат, че старият храм е бил разрушен в XII век, по време на печенежките нашествия.
По-късно средновековният храм „Св. Архангел Михаил“ става съборен храм на малък манастир. Не са запазени исторически данни за времето на основаването му. За него научаваме от подробния османски регистър за Кюстендилския санджак от 1570 – 73 г., в който е описан като действащ и заедно със с. Горановци е в състава на нахията Ълъджа (Кюстендил). В османския опис манастирът е записан под същото име – „Архангел“, като по това време в него е живял един монах.
 
Текст и снимки: Кюстендилска духовна околия
{gallery}2020-11-09{/gallery}

Visits: 0

Skip to content