Продължете към съдържанието

Обрадовският манастир „Св. Мина“ отбеляза празника на своя светец-покровител

1960562 2 scaledНа 11 ноември Църквата почита празника на светия великомъченик Мина, пострадал за Христа през 296 г.

Денят е и празник на Обрадовския манастир „Св. Мина“ в близост до гр. София. По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в светата обител бе отслужена празнична св. Литургия с тържествен водосвет.

Богослужбата за празника се проведе в манастирския храм „Св. Николай“ поради по-големите му размери, за да има достатъчно дистанция между присъстващите. Тя бе възглавена от Негово Високопреподобие архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, в съслужение с иконом Борис Петров, и. д. игумен на манастира, както и свещеник Пламен Николов, предстоятел на храм "Св. Николай Мирликийски Летни" в кв. Бенковски.

За църковните песнопения се погрижи хор „Св. Наум Охридски“, ръководен от д-р Андрей Касабов, за духовна радост и молитвено настроение на множеството поклонници, събрали се в светата обител

В края на службата Архимандрит Василий поздрави духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като припомни подвига на св. Мина и призова християните: „Да отправим лична молитва към Бога по-лесно да преминем през днешното изпитание – Бог, който чисти всяка нечистота, да изчисти този вирус от света. А това става само когато ние в домовете си започнем да се молим… Радвайте се в изпитанията, защото чрез тях Бог се прославя, чрез тях Бог прославя и нас!“

От името на духовенството и поклонниците на манастира иконом Борис благодари за благолепната служба и благослова на архимандрит Василий и чрез него на Негово Светейшество патриарх Неофит.

След светата Литургия в двора на светата обител бе отслужен и тържествен водосвет за здраве и спасение на всички християни, а о. Василий призова всички присъстващи да пристъпват в православните храмове и манастири за духовно изцеление, подобно на влизащите в къпалнята на Витезда в старозаветните времена.

През целия ден е стичаха голямо множество поклонници в светата обител, за да се поклонят на чудотворната икона на св. Мина и да измолят от светеца застъпничеството му пред Бога. Опашката за светия образ достигаше до външните порти на манастира, като стриктно се спазваха и предпазните мерки на здравните власти.

_1960326

Текст и снимки: Пламен Михайлов

Видео: Любомир Върбанов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content