Продължете към съдържанието

Свещеници от Софийска епархия дариха кръв във ВМА

На 21 ноември свещеници от Софийска епархия дариха кръв във Военномедицинска академия. С този си акт те се включват в битката срещу COVID-19 като подсигуряват количества, необходими за лечението на болни и нуждаещи се от кръв. Това каза пред журналисти протойерей Костадин Тренев от храм „Рождество Богородично“ в кв. “Лагера”, който в Деня на християнското семейство дари кръв заедно със съпругата си и в присъствието на малката му дъщеря, която все още не е на възраст за кръводаряване.

Отецът изрази надежда, че и други ще се включат в акцията и ще бъдат полезни на обществото. Той добави, че за включването на свещениците в инициативата са получили подкрепа и от Църквата, и от доц. Попиванов, който е хирург във ВМА.

Съпругата му Златомира Тренева без да се замисли също решава да се включи в инициативата и да дари кръв.

„За първи път дарявам кръв. Нямам страх от инжекции или спринцовки“, каза тя.

Отец Костадин обясни, че не дарява кръв за първи път и изтъква, че това дори е полезно за самия дарител, не само за този, които получава кръвта.

„Посланието към българския народ е да бъдем с по-голямо отношение към близките си, към онези, които ни даряват любов, към онези, които са близко до сърцата ни“, призова свещеникът.

Той коментира и трагедията в Сандански, където 32 годишна жена уби двете си невръстни деца. Според него до тази развръзка се е стигнало заради липса на уважение, липса на любов в едно семейство поражда такива неща.

„Ние искаме, в момента, да помолим всички с повече любов да се отнасят един към друг, с по-голямо търпение, с по-голямо разбиране и с отношение, защото времената са страшно трудни и тежки. Църквата винаги е призовавала да бъдем единни и ще продължава да го прави“, заяви отец Костадин и добави, че Църквата е предприела всички мерки, за да не се превръща в източник и преносител на заразата.

„Никой досега не може да каже, че се е заразил от Причастието. Досегът до много хора е източник на заразата“, убеден е отецът.

От своя страна свещеник Светослав Славов от храм „Св. Пророк Илия“ каза, че пример в това начинание дава Църквата, но всеки човек има право на свободен избор и да реши дали в това време иска и може да помогне като дари кръв.

„След като трябва да се справим с този вирус е нормално, като всеки един гражданин, да дари кръв за хора, които имат нужда. Не дарявам за първи път“, обясни той и пожела на семействата да възпитават, тези които идват след нас в християнските ценности.

Д-р Петя Каменова от кръвния център на Военномедицинска академия обясни, че днес кръв даряват около 20 свещеници и поясни, че то не касае даряването на хипер имунна плазма, която в момента е много нашумяла като кръвен продукт.

„Ще се извърши нормалното кръводаряване. Всяка кръвна съставка е не по-малко ценна от хиперимунната плазма. В момента освен болни от коронавирус има също така и болни, които се нуждаят от различните съставки на кръвта – еритроцитен концентрат, тромбоцитен концентрат, прясно замразена плазма“, коментира д-р Каменова.

От думите ѝ стана ясно, че другата седмица духовни лица ще дарят хипериммунна плазма, но тя изисква допълнителни изследвания и затова е необходимо повече време.

„През седмицата допълнително ще дойдат духовни лица, които са преболедували COVID-19, които ще бъдат картотекирани, и на които ще им изследваме титъра на антителата срещу коронавируса и тогава ще преценим кой от тях е годен за даряване на хиперимунна плазма“, обясни тя.

Източник: БГНЕС

Видеоматериал от събитието можете да видите тук

Visits: 1

Skip to content