Продължете към съдържанието

Храмов празник в гр. Самоков

IMG 336Един от най-стародавните храмове в гр. Самоков е „Въведение Богородично”. Построен и осветен през далечната 1834 г. от Самоковския митрополит Игнатий II, той се превръща в духовна крепост на вяра и дух сред местното население в тежките времена на робство и потисничество. Дълги години към него работи и килийно училище, което в последствие се преустройва в ОУ „Христо Максимов”.

В периода 2014-2016 г. иконостасните икони и самия иконостас бяха основно реставрирани за посрещането на 180-годишнината на църквата. Обновен беше и целия интериор с нови свещници, полиелеи, тронове, богослужебни книги, а в последствие храмът придоби модерно газово отопление и красива дворна беседка.

В навечерието на храмовия празник беше отслужено тържествено вечерно богослужение от иконом Михаил Колев – архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, в съсужение с протойерей Георги Николов – предстоятел на храма. В своето слово към духовния домакин и богомолците отец Михаил благодари за любезната покана и пожела Небесната Царица – Божията Майка да укрепява всички със закрилата си във времена на тревоги, болести и изпитания.

На самия празничен ден светата Божествена Литургия оглави протойерей Георги Николов в съслужение със свещеник Любомир Годиняков. След светата Богослужба беше възгласено празнично многолетствие за Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит и за православния български народ, а после бе осветен и раздаден на миряните постен курбан.

Текст и снимки: Самоковска духовна околия

{gallery}2020-11-23{/gallery}

Visits: 0

Skip to content