Продължете към съдържанието

Празнична архиерейска вечерня в чест на св. Климент Римски

IMG 2115На 25 ноември честваме паметта на св. Климент Охридски и св. Климент, папа Римски. В столичния древен храм "Св. София" се покоят мощи на римския духовник св. Климент, апостол от 70-те и пръв епископ на гр. Сердика (I век), дарени през тази година на храма на Божията Премъдрост от папската нунциантура. Те бяха тържествено посрещнати от столичното църковно изпълнение и пренесени в църквата, в която се предполага, че се е състоял Сердикийският поместен събор.

По повод празника на св. Климент Римски в древния храм бе отслужена архиерейска вечерня. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха храмовото духовенство: ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия и предстоятел на храма, иконом Йоан Карамихалев, протойерей  Сава Кокудев, протойерей Васил Танев, протойерей Костадин Тренев и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения бяха изпълнени от клиросни певци, ръководени от Светослав Цеков. В края на вечерната служба бе отслужен и чинът на петохлебието, за здраве и благословение на малцината християни, събрали се ноемврийската вечер в празнуващия храм.

С кратко пастирско слово към присъстващите се обърна еп. Поликарп. Той поздрави с настъпващия празник вярващите, отправи благопожелания и ги прикани в утрешния ден отново да се съберем в храма и заедно да посрещнем Климентовия празник.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content