Продължете към съдържанието

Поздравителен адрес на патриарх Неофит към Богословския факултет по повод празника на Св. Климент Охридски

3EFA243F5FB9A7809C2DE3AF20CEF53D CopyУважаеми г-н декан,

Уважаеми преподаватели, скъпи студенти,

Възлюбени в Господа братя и сестри,

В светлия празничен ден, когато заедно с цялата света Христова Църква почитаме паметта на равноапостолния Охридски архиепископ Климент, небесен закрилник и молитвеник за нас и нашата православна духовност, книжовност и църковна просвета, и "пръв епископ на българския език", отечески приветстваме всички вас, с всесърдечни благопожелания за крепко здраве, апостолски дух, светоклиментово усърдие в святото дело и поприще, на което вие сте посветили силите си и даруваните ви от Бога таланти.

Нека богоозареният и свят образ на Охридския светец и чудотворец винаги бъде за вас източник на творческо вдъхновение и образец за отдаденост на вяра, род и родина, та подражавайки на него, да отдадете и вие своя дял и принос към вековния градеж на нашата православна българска духовност, просвета и култура, които във всички времена са били истинският стожер и сигурен залог за пребъдването ни като Църква, държава и народ. Делото на светите братя Кирил и Методий, на светите Седмочисленици и всички техни верни и достойни приемници от българския род, е дело свято и апостолско, което представлява непосредствено изпълнение на последната и най-важна заповед на Христа Спасителя към цялото човечество: "…идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал…" (Мат. 28:19-20).

Това е и вашето призвание. Бъдете достойни за него. Бъдете достойни ученици и приемници на св. Климент и всички колоси на православния български дух, защото в приемствеността и надграждането към постигнатото от тях е и залогът за вашия успех и за съхраняването на нашата духовна и културна идентичност през вековете.

По молитвите на св. Климент Охридски и на всички отвека просияли в светостта Свои угодници Бог да милва и спасява всички вас!

За много и благословени години!

+ НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Visits: 0

Skip to content