Продължете към съдържанието

Празникът на св. Спиридон в столичния старинен храм “Св. Петка”

IMG 4498На 12 декември Църквата почита паметта на св. Спиридон, епископ Тримитунтски Чудотворец. По този повод Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, отслужи архиерейска св. Литургия в митрополитския старинен храм "Св. Петка".
В този храм от 2014 година се намира голяма икона на св. Спиридон и пантофка на Тримитунтския Чудотворец, осветена на мощите му в Керкира.

В празничния ден заедно с еп. Поликарп съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, ставр. ик. Николай Николов, предстоятел на храма, свещеник Станислав Иванов от храмовото духовенство и йеродяконите Вартоломей и Поликарп.
Църковните песнопения изпълниха клиросните певци при храма –  д-р Стоян Малинов и д-р Калин Кирилов.
В края на литургията еп. Поликарп благослови събралото се църковно изпълнение, дошло да потърси вяра и утеха при св. Спиридон и св. Петка. 
Той се обърна с пастирско слово към присъстващите, като припомни житието на св. Спиридон. Владиката подчерта, че св. Спиридон не е бил образован, но със своята вяра, простота и чистота в сърцето превишил мнозина начетени.
Участвал е в Първия вселенски събор, когато Църквата се е предпазвала от ереста на Арий. Имало е отци, които се стараели той да не взема отношение по въпросите, тъй като бил неук и да не би да се опорочи вярата, но Бог го прославил. Случило се тъй, че трябвало и св. Спиридон да каже нещо. Той не бил подготвен богословски, но бил подготвен духовно и Светият Дух почивал върху него. Чрез немощния човек, Бог открил истината за св. Троица. Всички се удивили на това и благодарили на Бога, че имат сред тях такъв човек, който да учи на правотата на истината и да проповядва Христа чистосърдечно.“- каза в словото си епископът.
Той неуморно физически се е трудил сред своето паство, което още приживе го смятало за светец, и умира на полето, докато жъне и пасе своето духовно стадо, като проповядва Евангелието. Св. Спиридон оставя завет на всички: да бъдат изпълнени с духовна простота, за да почива върху тях Светият Дух. Със смирението и любовта, която има към Бога и хората, той наставлява паството си да има доверие в Христа, независимо как са подготвени. Да бъдат уверени, че Бог няма да ги изостави и ще им даде думи на премъдрост, срещу които никой няма да може да противостои. И това е така, за да се изпълнят думите на Христа: „не се грижете, как или що да отговорите или що да кажете; защото Дух Светий ще ви научи в същия час какво трябва да кажете.“ /Лука 12:11-12/ – каза в словото си владиката и преподаде първосветителския благослов на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК
 
 

Visits: 1

Skip to content