Продължете към съдържанието

Софийска св. митрополия подкрепи дистанционното обучение на енорийските центрове в столицата

9fe627bd40dde38327fc2533d627c44cСложната епидемична обстановка в страната наложи затварянето на енорийските школи и неделните училища в страната. Това доведе до пълно прекратяване на заниманията, провеждани с деца и възрастни, тъй като тази форма на църковна просвета у нас досега не е провеждана в онлайн режим. Въпреки необичайната ситуация, преподавателите и учениците от различни възрасти положиха усилия заниманията да не бъдат напълно спрени. Там, където имаше желание и възможност от страна на учители и курсисти, бяха организирани онлайн срещи и обучения с безплатни интернет платформи. Опитът показа, че голямото желание да не бъдат прекратявани срещите и обучението накара много хора да подобрят дигиталната си култура и да се усъвършенстват в работата онлайн, независимо от възрастта и уменията си.

Съобразявайки се с необичайната ситуация, Софийска св. митрополия взе решение да подкрепи усилията на учителите и обучаващите се от енорийските училища, като им осигури възможност да работят с интернет платформата Zoom и през нея да организират срещите и обучението си. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и по решение на Епархийския съвет Митрополията поема финансовите разходи за ползване на Zoom, а с организацията по разпределението и управлението на акаунтите се заема Енорийският център към храм "Покров Богородичен". В инициативата за онлайн обучение на деца и възрастни са се включили всички храмове в столицата, в които има Енорийски центрове или неделни училища.

9ba1d1036aee5d978d4c3a4ea385c954Опитът от последните месеци показва, че след затварянето и ограниченията, наложени от пандемията, участниците в църковните курсове, особено възрастните, чувстват още по-голяма потребност от заниманията по църковна просвета. Участието в енорийските курсове помага на хората да се чувстват част от църковна общност, да общуват с преподователите, съкурсниците си и не на последно място – със свещениците, когато това е възможно.

Учителите по Религия, които имат възможност, също организират онлайн обучение за своите ученици. Те ползват безплатни интернет платформи или тези, които училището е избрало за своите ученици. В Центъра за подкрепа и личностно развитие – ОДК във Варна, където се провеждат заниманията по Православни християнски ценности и култура, онлайн обучението се организира съвместно с началните учители в съответните училища.

Развитието на епидемичната ситуация показва, че вероятно онлайн обучението ще продължи да се провежда и през следващата календарна година и решението на Софийска митрополия да подкрепи енорийските учители ще осигури възможност за достатъчно добра образователна работа на полето на църковната просвета.

Снимките са от онлайн обучението по Религия, провеждано в училища в Радомир от учителката Лидия Блажкова

Visits: 0

Skip to content