Продължете към съдържанието

От днес столични духовници влизат в болнични заведения

IMG 5163 scaledОт днес, 21 декември, по инициатива и с благословение на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, отделът "Милосърдие и благотворителност" при Софийска митрополия реализира посещение на духовници в столичните болнични заведения. Целта е духовно да бъдат подкрепени боледуващите хора и техните лекари, медицински сестри и обслужващ персонал. Това ще се осъществи от 30-на софийски свещеници, които вече са преборили вируса. Те ще помажат с осветен елей и ще поръсят със светена вода всички пациенти на болниците, както заразени с коронавирусна инфекция, така и общо боледуващи.

По този повод в митрополитската катедрала "Св. Неделя", Белоградчишкият еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в присъствието на всички свещенослужители, които ще вземат участие в болничните посещения, освети със светена вода елей и 6 хил. иконички с образа на приближаващия празник Рождество Христово. За духовно ободрение ще бъдат раздадени и голям брой джобно издание на Евангелието.
Програмата на посещенията предвижда те да бъдат в периода от 20-23 декември 2020 г., както и в дните от 5-7 януари 2021 г.
Еп. Поликарп се обърна към присъстващите и ги насърчи с думите:
„В тези благодатни дни на Рождество Христово наше задължение е да посещаваме болните, да се грижим за тях и да полагаме усилия те да бъдат подкрепени, да бъдат въздигнати духовно. Така ще покажем същността на нашата вяра и добродетелност и това, че сме достойни, истински последователи на Иисуса Христа, полагащи грижи за нуждаещите се. Ще подарим и Евангелия, които да четат и духовно да се възраждат чрез Словото Божие.
Нека бъде благословена тази инициатива, първа по рода си, и да се превърне в редовни срещи, с които да се подкрепят нашите болни и медици. Надявам се тази духовна акция да премине под знака на Рождество Христово с мир, със силна вяра и с духовна радост.
Бог да помага по молитвите на Светейшия ни патриарх Неофит на всички, които търсят от Бога милост, закрила и здраве.“
– благопожела епископът.


Текст и снимки: Весела Игнатова
ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content