Продължете към съдържанието

Три монашески пострижения в Лозенския девически манастир „Св. Спас“

IMG 5694 scaledНа 21 декември, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе извършено монашеско пострижение на три сестри в Лозенския манастир „Св. Спас“.

По молба на Всепреподобната монахиня Теодора, игумения на светата обител, в монашество / малка схима/ бяха постригани три послушнички на св.обител. Това са благочестивите жени – Михаела, Надка и  Магдалена, на които им бяха дадени имената съответно – Анастасия, Анисия и Агатия.

Чинът на монашеското пострижение бе извършен от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит по време на вечерната богослужба в манастирския храм.

В богослужението взеха участие йеромонах Игнатий, ефимерий на манастира, и йеродякон Вартоломей.

На духовното тържество присъстваха архимандрит Евтимий, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. Козма и Дамян“, йеромонах Силуан, игумен на Бистришката св. обител „Св. Петка“, йеромонах Севастиан, игумен на манастира „Седемте престола“ и др. софийски духовници.

Планинският път до манастира в студения декемврийски ден изкачиха и множество християни, които влязоха в духовната радост на обителта.

След монашеското пострижение епископ Поликарп се обърна към присъстващите и произнесе проповед, в която говори за монашеския подвиг и за радостта от факта, че има възраждане на монашеството в нашите манастири.

"В монашеския живот и подвиг, няма по-голяма радост от тази да се множат монасите и монахините. Няма по-голяма радост от тази да виждаме, че Христос придобива още повече Свои служители, които ще се явяват победители над греха и злото. Ние се радваме, че Христос днес ни е събрал на „сватба с небето“, и това е велика духовна радост. Може времето да е мрачно и зимно, но в сърцата ни е наистина топло лято, защото Бог по Своето снизхождение направи така, че тези благочестиви жени да поемат по пътя на ангелския живот, по пътя който да ги направи достойни Христови невести.“ – каза еп. Поликарп и поздрави игумения Теодора с новопостриганите монахини и духовния наставник на обителта – йеромонах Севастиан.
„Бог да ви дава сили, да ви дава търпение и всичко, което е необходимо и потребно, за да бъдете отговорни и достойни във вашия живот и служение – каза още викарият, да дадете добри плодове на смирение на послушание. Нека светата обител да грейне в монашество и молитва и да достигне онази слава, която е имала, когато е била изградена. Оттук и занапред нека се събираме в светата обител само по добри поводи, за духовна радост и умиление. Бог да ви помага!“ – благослови още веднъж владиката новото сестринство.

На новите монахини той пожела да бъдат здрави, да имат вяра, надежда и любов, както и търпение и смирение, за да послужат за добър пример в монашеския живот.

Новите сестри бяха въведени с песнопения в монашеските килии, а присъстващите гости и поклонници бяха гостоприемно посрещнати в манастирската трапезария.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК


 

Visits: 2

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content