Продължете към съдържанието

Поздравителен адрес на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит до министъра на отбраната по случай Богоявление

DSC 5530ДО Г-Н КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА НА Р БЪЛГАРИЯ

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР,

Пребъдвайки в радостта от празника на светото Богоявление, и тази година светата Църква тържествено извършва Великия Богоявленски водосвет – едно завещано ни от древността богослужебно чинопоследование, по време на което, също както и при Кръщението на нашия Господ Иисус Христос във водите на река Йордан, с благодатта и силата на Светия Дух се освещава и обновява цялото водно естество.

По стара традиция, в този празничен ден светата Православна църква благославя и бойните знамена на родната ни армия, та обновени чрез поръсването им с осветената вода, те всякога да свидетелстват за честта на славната българска армия и да напомнят на всички ни за величието и достойнството на православния български дух.

В този празничен ден нашите първосветителски молитви са отправени за цялото ни войнство, отдаващо силите и живота си за целостта и неприкосновеността на скъпата ни Родина – за тези, които носят отговорното воинско служение днес, както и за всички онези знайни и незнайни български воини, които в жертвения подвиг на любовта към Църква, род и Родина, са отдали през вековете живота си за майка България.

За всички тях днес ние се молим Господ да им дарува крепко здраве и сили, бодър воински дух, твърдост и непоколебимост на благородното и високоотговорно поприще, на което са се посветили, продължавайки с чест и достойнство вековната неувяхваща слава на родната ни армия.

По молитвите и небесното застъпничество на Пресвета Богородица и на всички просияли в светостта Свои угодници Господ Бог наш Иисус Христос да ни дарува Своя мир и спасение!

Честит и благословен празник!

С отеческа в Христа обич,

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

06.01.2021 г.

гр. София

Visits: 1

Skip to content