Продължете към съдържанието

Благотворителна акция на Негово Светейшество патриарх Неофит в гр. Батановци

IMG 1667 scaledНа 21 януари, в деня когато Църквата почита паметта на св. преп. Максим Изповедник и на св. мчк Неофит – имен ден на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, бе организирано посещение в гр. Батановци, като бяха посетени жителите на най-засегнатите домове при наводненията от изминалите дни.

Инициативата за това посещение е лично на Негово Светейшество, чрез Отдел „Милосърдие и благотворителност“ към Софийска митрополия, който пожела да сподели своя личен празник с пострадалите жители на Батановци, като от негово име, с негови лични средства, им бяха поднесени по два кашона с насъщни хранителни продукти и препарати за почистване от първа необходимост.

С помощта на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит бяха подпомогнати най-засегнатите 35 семейства на населеното място.

Дарението бе предадено на пострадалите и на кмета на Батановци от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който на мястото на наводнението отслужи водосвет и молитва за здраве и благословение на жителите на Батановци.

Епископ Поликарп, придружаващите го отци и доброволци от столичния храм „Рождество Христово“ бяха топло посрещнати от кмета на града г-н Радослав Петров и жителите на населеното място. Те от своя страна изразиха своята благодарност към Негово Светейшество, че е до тях в този труден момент.

След водоосвещението епископ Поликарп благослови жителите на Батановци от името на Негово Светейшество и им преподаде неговия патриаршески благослов, като им пожела здраве, търпение и сили в преодоляването на налегналото ги изпитание.

Епископ Поликарп лично посети няколко пострадали къщи и връчи дарението от патриарх Неофит, като утеши наследниците на домовете с добра дума и благослов.

При посещението си в Батановци, епископ Поликарп сподели, че Светата митрополия в лицето на Негово Светейшество ще направи всичко възможно храмът "Успение Богородично", който в момента се изгражда, през новата година да бъде завършен и осветен, за да имат жителите възможност да общуват с Бога и живеят пълноценно своя духовен живот.

Поздрав и благодарност към Негово Светейшество за жеста поднесе г-н Петров, кмет на Батановци, както и протойерей Александър Александров, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, в която се числи гр. Батановци.

Всички жители на Батановци споделиха своята радост за самоинициативата и благотворителността на Негово Светейшество патриарх Неофит към тях.

 

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content