Продължете към съдържанието

В гр. Земен тържествено бе отбелязан празникът Сретение Господне

4 5823336682501441852На 2 февруари Православната църквата почита празника Сретение Господне.

По този повод в храм „Св. Йоан Богослов“, гр. Земен, Радомирска духовна околия, бе отслужена Архиерейска света Литургия.

От десетки години празникът тържествено се отбелязва в гр. Земен. Празникът се почита като ден на особена молитва за живота, здравето и преуспяването на децата, на подрастващото поколение. Имало е период, когато децата на Земен са измирали и благодарение на това, че младенците са посвещавани на Сретение Господне на Бога, като са правени молитви и различни приношения, това се прекратява.

С благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп бе тържествено посрещнат при влизане в града от г-н Димитър Сотиров, кмет на община Земен, и г-н Васил Николов, собственик на фирма „Земенея“, където бе приветстван с традиционната погача и сол за „Добре дошъл“ в Земен.

В светата Литургия съслужиха архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Димитър Миланов, енорийски свещеник на Земен, протойерей Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, йеромонах Силуан, игумен на Жабленския манастир „Св. Йоан Предтеча“, йеромонах Илия от Одранишкия манастир, йеромонах Спиридон от Църногорския манастир, протойерей Константин Стойчев, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и йеродякон Захарий.

Клиросното пение бе оглавено от г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия, г-н Владимир Симич от Сърбия, както и протодякон Александър Нешев.

След светата Литургия, по традиция бяха осветени празнични приношения – коливо и погачи-хлябове за здравето на жителите на Земен и на подрастващите.

След отпуста епископ Поликарп поздрави духовенството и присъстващите благочестиви християни от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост и духовни сили, както и достойно житие и битие за спасение и вечен живот. Той пожела духовно възрастване и ежедневна среща и представяне на всеки пред Бога, та в чистота и радост да се удостояват да чуват думите: „Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром.

Молитвено участие в светата Литургия взеха инж. Емил Костадинов, областен управител на Област Перник, г-н Димитър Сотиров, кмет на Община Земен, г-н Васил Николов, собственик на „Земенея“, г-жа Весела Барбукова, както и много вярващи, които изпълниха храма и се помолиха за благословението на своите рожби и семейства.

IMG00006

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК


 

Visits: 2

Skip to content