Продължете към съдържанието

На Сретение Господне в старинния столичен храм „Св. Петка“ започна раздаване на топла храна за нуждаещи се

IMG 2229 scaledНа 2 февруари, Сретение Господне, в двора на митрополитския храм “Св. Петка” – Стара бе поставено начало на милосърдна инициатива, според която ще се раздава топла храна на нуждаещи се. Добротворното дело започва с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, по инициатива на отдел „Милосърдие и благотворителност“, в сътрудничество със старинен храм „Св. Петка“ и Обрадовския манастир „Св. вмчк Мина“.

В празничния ден, в който Църквата почита срещата на Св. Богородица и праведния Йосиф с благоговейния старец Симеон, и е един от 12-те Господски празници, в старинния храм “Св. Петка” бе отслужена празнична св. Литургия. Тя бе възглавена от Негово Високопреподобие архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, с когото съслужиха ставр. ик. Николай Николов, предстоятел на храма, и митрополитския протодякон Иван Петков.
След богослужението в храма, в двора на църквата бяха разположени многобройни кутии с топла храна /с тристепенно меню/, донесени от иконом Борис Петров, и. д. игумен на Обрадовския манастир “Св. Мина”. Тя бе пренесена с помощта на отдел “Милосърдие и благотворителност”, по чиято идея се осъществява благотворителното дело.
Архимандрит Василий, заедно с другите духовници, към които се присъединиха ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на епархията, иконом Борис Петров от Обрадовския манастир и свещеник Христо Присадников от храмовото духовенство отслужиха празничен водосвет и осветиха приготвената храна.
В края на последованието архимандрит Василий поздрави събралото се множество с Господския празник като подчерта думите на Спасителя, че няма любов по-голяма от тази да положиш душата си за ближния.
Една година вече светът страда от един вирус, от една пандемия. Много хора загубиха своята работа, много хора днес страдат, живеят в недоимък и търсят начин на препитание… Приготвената и благословена храна е за да се подкрепят немощните и страдащи наши братя и сестри. Бог да въздаде на всички, според делата и вярата им! Всеки, който е съпричастен към това дело, да бъде благословен. И тези, които дават, и тези, които взимат. Негово Светейшество се моли пред Бога за целокупния български народ да не бъде в изпитание, а да върви към просперитет – духовен и материален. Да бъде благословено това начинание! Помнете, че Бог обича всички!“ – каза още отец Василий.
Той разясни, че раздаването на топла храна ще се прави всеки вторник от 12:00 ч. в двора на храм „Св. Петка“, след благословение на храната.

Ставрофорен иконом Николай Николов разказва, че това е една инициатива, с която искат да подпомогнат нуждаещите се.
„Хората изнемогват под натиска на пандемията, искаме по някакъв начин да им бъдем в полза. Ръководим се от Христовия призив: нахранете гладните, облечете голите, посетете болните. И това ни кара да бъдем съпричастни към страданията на хората, да откликнем на техните нужди, с каквото можем… Храната не е най-важното, но е нужна. Човекът има нужда не само от духовна храна, но и от физическа. Когато освещаваме духовната със физическата трапеза, тогава живеем истински в Христос. Не можем да отдаваме всичко на духовното и да загърбим телесното. Тялото има нужда от поддръжка, за да съхрани в себе си благодатта на Господа. Душата трябва да се вмести в здрава хижа.“ – обяснява отец Николай.
„Финансирането става на доброволни начала. Храната ще се приготвя в манастира. Който има желание, може да дари средства и най-вече да занесе или донесе продукти, които да бъдат сготвени. За да не възникват съмнения, бихме искали преди всичко материални продукти.“ – добавя отец Николай.
Като активен участник в процеса на приготвянето на храната, иконом Борис Петров разказва, че това е инициатива от миналата година. След взето патриаршеско благословение, заедно с отдела при Софийска митрополия е била подготвена тази инициатива.
Поради епидемиологичното положение и впоследствие обстановка, замисленото не се осъществи. Многократно в манастира „Св. Мина“ идваха хора, които с готовност искаха да помагат в подобни дейности. Носеха продукти, посуда, искаха да помагат с доброволен труд и ние решихме да организираме кухня, защото видимо има много изпаднали в затруднение хора.“ – каза отец-игуменът.
Началникът на отдел „Милосърдие и благотворителност“ към Софийска митрополия г-н Теодор Атанасов отбеляза, че най-важното в тази инициатива е хората сами да закупуват продукти и да ги предоставят.
Така те стават съпричастни към грижата за нуждаещите се. Имаме желание да ангажираме лично хората, защото това е Църквата. Чрез благотворителност да се упражняваме да бъдем милосърдни и състрадателни към ближните – това е нашият християнски дълг“.

Текст и снимки : Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Всеки, който иска да се включи в блатворителната инициатива, може да го направи чрез закупуване на продукти или чрез даряване на средства, според възможностите си.

СОФИЙСКА МИТРОПОЛИЯ
България, София 1000, ул. „Цар Калоян“ 7
Обединена Българска Банка
IBAN: BG84UBBS88885000706039

Отдел “Милосърдие и благотворителност”

IMG_2077

Visits: 2

Skip to content