Продължете към съдържанието

Патриаршеско поздравително слово към новоръкоположения Смоленски епископ Висарион

thumb 768x0 full 1ВАШЕ ПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

ОБИЧНИ В ГОСПОДА ВЛАДИКО ВИСАРИОН,

В очакване на благодатното време на великия и спасителен пост, Свeтият Синод на Родната ни Църква с радост прие предложението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, наш скъп събрат и съработник на Божията нива, да бъдете хиротонисан в епископски сан, за нуждите на Светата ни Българска Православна Църква и в частност на Пловдивска епархия.

В този ден на вашата огнена петдесетница, когато върху Ви снизходи чрез архиерейско ръковъзлагане благодатта на епископския сан, смирено отправяме горещи молитви към Великия архиерей и наш Пастиреначалник Господ Иисус Христос да Ви укрепи и подпомага в благодатното и отговорно служение като надзорник на духовното словесно стадо. Бъдете образ и подражател на Добрия пастир. Стремете се в лицето на всеки човек да виждате Бога, като не пренебрегвате нито малките, нито големите. От днес, като епископ на Светата Църква, с ревност и мъжество, отстоявайте и проповядвайте Христовата вяра такава, каквато са ни я предали нашите предци – чиста и непроменена. В момент на изпитание, не унивайте, а горещо се молете, и Бог ще е с Вас.

С благодатта на епископското достойнство ще извършвате хиротонии на благоговейни мъже в тайнството свещенство и ще освещавате храмове. От тук насетне сте разпоредител на Божиите тайнства. Бъдете навсякъде образ на Христа, за да припознаят пасомите във вас образа на добрия отец, който дава всичко, и полага душата си за тях.

Преосвещени Владико, бъдете верен до сетния си дъх на обещанията, които дадохте, та да получите „неувяхващия венец на славата" (1 Петр.5:4). Епископът, независимо от мястото на своето служение, е длъжен да бъде защитник на светата православна вяра и каноничните разпоредби на светата Христова църква, затова с готовност вярно преподавайте словото на истината (2 Тим. 2:15), за слава на Неговата света Църква, за спасението на паството, което Бог Ви поверява и за Ваше спасение. Имайте „вяра и добра съвест", бъдете „непорочен… трезвен, целомъдър, скромен, почтен, страннолюбив, поучлив" (1 Тим. 3:2), та като служител на Христа и апостолски приемник да се подвизавате в благочестие, та да спасите себе си и ония, които слушат (1 Тим. 4:6-7; 16). Бъдете образец на изпълнителност и отговорност, като приемате благото бреме на послушанията, които Ви възложат Светейшият патриарх и Светият Синод на Родната ни Българска Църква. Старайте се винаги с добра съвест и с ясно съзнание за Божието дело, да ги изпълнявате.

Ваше Преосвещенство, от днес сте и втори викарен епископ на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай. Призван сте заедно с Преосвещения Знеполски епископ Арсений да бъдете негови помощници и опора, както в свещенослужението, така и в делата на древната апостолска Пловдивска епархия.

Увещавайте човеците и ги утвърждавайте (Деян.15:32) в словото Божие, подкрепяйте и братски се обръщайте към свещенослужителите, които са „съработници Христови“ (2 Кор. 6:1). Вземете смирението, послушанието и молитвата като Ваши спътници в служението, та боголюбивият народ като види делата що вършите, да прослави Небесния ни Отец (Мат. 5:16).

По молитвите и небесното застъпничество на Пресвета Богородица, на св. Висарион Смоленски и на всички от века просияли в светостта Божии угодници, Божият мир и Неговата велика милост да бъдат с Вас!

За много години, Преосвещени владико Висарион!

С братска в Христа обич,

+ НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

21.02.2021 г.

гр. София

Visits: 1

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content