Продължете към съдържанието

Националният празник бе отбелязан с факелно шествие в гр. Самоков

IMG 3705С благодарствен молебен и многолюдно факелно шествие беше отбелязан в гр. Самоков националният ни празник – 3 март.

По утвърдена вече традиция, в 18.30 ч. тържествено започнаха да бият църковните камбани на всички храмове в града. Множество деца и граждани, общественици и духовници тръгнаха от манастирския храм „Покров Богородичен”, на чиито двери е положена паметна плоча с лика на Апостола на свободата йеродякон Игнатий – Васил Левски. Шествието беше водено от облечени в народни носии членове на местния патриотичен клуб „Чакър войвода”, които бяха следвани от ученици, издигнали образите на българските будители от многовековната ни история. Раздадените пламтящи факли символизираха неугасимият огън в сърцата на славните наши предци за извоюването на духовна и национална свобода, заплатена с тяхната саможертва в името на Родината.

В шествието взеха участие г-н Владимир Георгиев – кмет на гр. Самоков, иконом Михаил Колев – архиерейски наместник, зам.- кметове на Общината, протойерей Георги Николов, протойерей Емилиян Дамянов, г-н Георги Николчов – предс. на КЛИО „Чакър войвода”, множество граждани и гости на града.

Пред Паметника на българските опълченци, който от три години украсява центъра на Самоков, градоначалникът произнесе поздравително слово, след което бяха поднесени венци и цветя в признателност към падналите за свободата на Отечеството.

Текст и снимки: Самоковска духовна околия

{gallery}2021-03-05{/gallery}

Visits: 0

Skip to content