Продължете към съдържанието

Архиерейска св. Литургия за Тодорова събота в митрополитската катедрала “Св. Неделя”

IMG 7811В първата събота на Великия пост св. Църква е определила да се чества паметта на св. великомъченик Теодор Тирон. Той е един сред най-почитаните от българите светци войни, а денят се нарича Тодорова събота.
На 20 март, в митрополитската катедрала „Св. вмчца Неделя“ по традиция бе отслужена първоначално ранна св. Литургия, която бе предстоявана от архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, а по-късно на централния св. Престол бе отслужена и архиерейска литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на храма, ставрофорен иконом Кирил Попов, протойерей Костадин Тренев, свещениците Петър Славов и Харитон Манов, както и петима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.
Църковните песнопенията бяха прекрасно изпълнени от мъжкия катедрален хор с диригент проф. протопсалт Мирослав Попсавов.
По традиция в първата събота на Великия пост (Тодорова събота) вярващите, подготвени със строг пост и изповед, приемат Христовите Тайни, затова и верните в този ден в голямо множество пристъпиха да се причастят.
В края литургията епископ Поликарп поздрави от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит църковното изпълнение и благопожела всички да си отидем у дома примирени с Бога, а светите Тайни да ни бъдат за спасение и утвърждение във вярата.

"Нека по молитвите на св. Теодор Тирон Бог да ни дарува сили, Своята милост и любов, за да издържим достойно попрището на Великия пост и да се насладим на Неговото славно Възкресение. Честит и благословен празник на всички честващи своя имен ден! Бог да ви дарува здраве и преуспяване във всяко добро дело!" – пожела още той.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Весела Игнатова, Николай Пенев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

 

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content