Продължете към съдържанието

ПОСЛАНИЕ на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит до освещения клир, всечестното монашество и благочестивото паство от Софийска епархия по повод началото на Великия пост

DSC 02733ВСЕЧЕСТНИ ОТЦИ,
ПРЕПОДОБНИ МОНАСИ И МОНАХИНИ,
ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ ОТ БОГОХРАНИМАТА СОФИЙСКА ЕПАРХИЯ,

Светата Православна църква в своята богослужебна последователност естествено ни довежда до онзи период от своето време, който наричаме Велик пост. Желано време от всеки християнин, който иска да изживее и бъде съпричастен със страданието и славата на нашия Господ Иисус Христос. Ние отново сме пред прага на четиридесетдневното пътуване в духовната пустиня на поста. Труден период, но и благословен за израстването на всеки Христов следовник в добродетелта на Покаянието. Покаяние, което ще ни изведе през лишенията, за да влезем в дивната радост на Възкресението.

Винаги Великият пост е различен.  Тази година, както и миналата, това време е отежнено от силата на пандемията. Нестихващата стихия на коронавируса притиска народа ни. В тези дни ние сме длъжни да приемем предизвикателствата и да не изоставаме в духовните стремежи, да не търсим извинения от тежестта на изпитанията, а да се уповаваме на вярата ни в Христа.  Тава изисква от нас още по-усърдна молитва и живот в евангелските събития, осъществен чрез вярата ни, защото както казва св. апостол Павел „с вяра ходим…“ (2 Кор. 5:7).

Още в първите дни на Великия пост ние ще се потопим в покайната образност с канона на св. Андрей Критски. Ще изживяваме словата на светия отец и ще осъзнаем нашата греховност. Покаянието ще стане нашият пътеводител в духовния поход, а тайнството на Изповедта ще премахне тежестите в това свято пътуване.

Призовавамe ви, благоговейни отци, боголюбиви братя и сестри, и всички вас, които сме изпълнението на богоспасяемата Софийска епархия да отделим мислите си от земното, да загърбим материалното. Да изживеем спасителното време на Поста и достигнем до великата радост на Христовото Възкресение. Нека сме усърдни в богослужбите, състрадателни с трудностите на ближните и отзивчиви на техните нужди, като разкриваме любовта си всеки ден. Нека влезем в мистичната вечер на светата Четиридесетница, да преминем тъмнината на нощта и да посрещнем утрото на новия ден – деня на Възкръсналия Господ!

С крепки молитви и смиреномъдрен живот да бъдем подражатели на нашия Господ, и както казва св. ап. Павел: „Винаги носим в тялото си мъртвостта на Господа Иисуса, та и животът Иисусов да се открие в тялото ни“ (2 Кор. 4:10).

Отечески ви пожелаваме леки и спасителни пости и изобилната Божия благодат и непрестанната Христова милост да бъдат с всички нас, та достойно да преминем времето на поста и посрещнем Възкресението на Господа Иисуса Христа, Комуто подобава всяка слава, чест и поклонение, сега и винаги и во веки веков! Амин!

 

Призоваваме над вас Божието благословение и оставаме ваш в Христа усърден молитствувател,

 

† НЕОФИТ

МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ И

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ


 

Visits: 0

Skip to content