Продължете към съдържанието

Обръщение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Четвърта неделя на Великия пост – на св. Йоан Лествичник

ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

7В Четвъртата неделя на светия Велик пост честваме паметта на преподобния Йоан Синайски, останал в паметта на светата Църква с прозвището си Лествичник. Всички ние добре знаем с какво той е заслужил това забележително прозвище. То идва от неговото основно духовно и богословско съчинение „Лествица на божественото възхождане“ – ще рече „Стълбица“. Духовна стълбица, чието успешно изкачване ще изправи християнина пред портите на Царството Божие и ще го въведе във вечния живот – в лоното Авраамово, където почиват всички праведници. Стълбицата, по която съзнателно или не, добре или зле върви всеки един от нас, в своя всекидневен християнски живот и подвиг. Тъкмо това възхождане по стъпалата на добродетелите описва преподобният Йоан, като с образа на Лествицата боговдъхновено допълва и тълкува казаното ни от Господ Иисус Христос за тесния път и тесните врата, които водят към живота (срв. Мат. 7:13-14).

Изключителният начин, по който преподобният описва и тълкува изкачването ни по тази духовна Стълбица, забележителната проникновеност на неговия духовен взор са дали необходимото основание на светата Църква да му окаже и тази толкова висока чест – да посвети на светлата му памет една от неделите на светата Четиридесетница, и едва ли е случайно, че това е тъкмо неделята след Неделя кръстопоклонна. Защото за този, който се е вслушал в призива на Христа, взел е кръста си и е тръгнал подир Него, за да Го следва (срв. Мат. 16:24), предстои тъкмо едно непрестанно изкачване по Лествицата, която води към живота. Такъв е пътят на подвижника – на християнина, който е решил да се подвизава в следването на Христовия път, който е път към Възкресението и живота, но и път, който неизбежно минава през Голготата на изкушенията, мъката и страданията.

Този път е описал и е изтълкувал преподобният Йоан Лествичник в своето съчинение, посветено на възхождането ни към съвършенството – съвършенството, което е наше божествено призвание; съвършенството, в което се състои и нашето богоподобие и което ни заповядва Сам Господ наш Иисус Христос, когато казва: „… бъдете съвършени, както е съвършен и Небесният ваш Отец“ (Мат. 5:48).

Пътя към тази последна, от Бога поставена ни цел на нашия живот, преподобният Йоан е описал толкова подробно, проникновено и вдъхновяващо, изхождайки, на първо място, от Христовото Евангелие, в което е зададено цялото съдържание на християнския живот, а след това и от своя собствен опит от живота в подвижничество. Опит, придобит през десетилетията на строго монашеско уединение – в послушание и усърден иночески подвиг в Синайската пустиня, и в това е причината за силата и въздействието на неговото слово, това, че за духовния живот, за изпитанията и за изкушенията по пътя към личната Голгота на всекиго от нас, за борбата със страстите и за придобиването на добродетелите той пише не теоретично, не повтаряйки неща, които е чел или чул, а основно от личния си опит – опит от преживяното от него във вървенето по трънливия Христов път.

Нека духовната Лествица, описана от преподобния Йоан Синайски, бъде личен и осъзнат път и за всекиго от нас. Нека имаме и ние неговата решимост и усърдие в изкачването на нейните стъпала, като според силите си вярно следваме завещаните ни указания и напътствия, както са правили и продължават да правят всички Божии угодници, жадуващи богообщението и търсещи божествената светлина и вечния живот.

По молитвите на Пресвета Богородица, на преподобния отец Йоан Лествичник и на всички просияли в светостта Свои угодници, Господ Бог да благославя нашия път към Царството, приготвено от създание мира за всички праведници!

Честит и благословен празник!

11 април 2021 г., София

† НЕОФИТ
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

Visits: 1

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content