Продължете към съдържанието

Обръщение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит след прочитането на целия Богородичен канон и акатист

22 scaledБОГОЛЮБИВИ ОТЦИ, ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

И тази година, според определенията на църковното богослужение, през първите четири седмици от светата спасителна Четиридесетница светата Църква последователно ни укрепваше във великопостния подвиг със статиите на Богородичния акатист. Днес, в петъка на Петата неделя на Великия пост, отците на Църквата премъдро са постановили да участваме и в пълното молитвено последование на Богородичния канон и акатист, та духовно подготвени по този начин да встъпим заедно и в последната седмица от периода на Четиридесетницата, увенчана от тържественото влизане на Господ Иисус Христос в Йерусалим и началото на Седмицата на страданията.

Почитта към Божията майка заема особено място в живота на Църквата Христова и лично на всекиго от нас. Още от самото начало тя е неизменна част от богослужебния живот на обществото на Христовите ученици и от личното молитвено правило на всеки християнин. Възхвалата на Небесната царица е естествен израз на особената любов към нея, която изпълва нашите сърца и която извира от нашата вечна благодарност към нея заради нейното единствено по рода си съработничество в богочовешкото дело на нашето спасение. Писанието свидетелства, че тази възхвала е била пророкувана и от самата нея: „ето, отсега ще ме облажават всички родове“ (Лука 1:48). Пророческите думи, изречени от Божията майка пред света Елисавета и записани за поколенията от светия евангелист, се изпълняват вече две хилядолетия. Две хилядолетия, през които няма последование от църковното богослужение, нито християнско молитвено правило, които да не съдържат в себе си, като органическа част от своята сърцевина, похвала и признателност към света Богородица: към тази, която бе намерена достойна да отдаде човешкия дял в тайнството на Боговъплъщението.

И ето че нашата възхвала към нея – днес и във всички дни от живота ни – е отдаване на нашия дял, на нашата нежна любов и гореща благодарност към нея, благодарение на която се открива скриваната „от векове и родове“ тайна (Кол. 1:26) на Въплъщението на Божия Син – заради нас и заради нашето спасение.

По молитвите на Пресвета Богородица и всички Свои отвека просияли угодници, Бог да милва и спасява всички нас!

† НЕОФИТ
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

16 април 2021 г., София

Visits: 1

Skip to content