Продължете към съдържанието

В Самоковския манастир бе извършено ръкоположение в Неделята на преподобна Мария Египетска

2021 04 18На 18 април, в Петата неделя на Великия пост, посветена на св. преподобна Мария Египетска, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в Самоковския манастир „Покров Богородичен“ бе отслужена архиерейска Василиева света литургия.

Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него взеха участие протойерей Любомир Мишков, ефимерий на манастира, протойерей Георги Николов, протойерей Костадин Тренев, свещеник Емилиян Дамянов и дякон Любомир Тасев.

Молитвените песнопения бяха изпълнени от църковни певци от София, ръководени от Светослав Цеков.

На неделната богослужба присъстваха г-н Владимир Георгиев, кмет на гр. Самоков и общински служители.

По време на литургията за дяконско служение бе ръкоположен благоговейният мъж Любомир Славчев от София, който ще се присъедини към свещениците от Самоковска духовна околия.

Новият дякон на Софийска епархия е роден през 1985 г. в гр. София. Средно образование придобива в 133 СОУ “Александър Пушкин“, София. Придобива бакалавърска степен по счетоводство и магистърска степен „финансов мениджмънт“ в УНСС. От 2000 г. работи в сферата на застраховането, като през 2018 г. придобива квалификация за независим оценител на недвижими имоти. Понастоящем е студент в Богословския факултет на СУ /задочен трети курс „Теология“/.

Много деца със своите родители присъстваха на възкресното богослужение в обителта, и мнозина от тях приеха св. Христови Тайни.
След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед, в която запозна вярващите християни с живота на св. преподобна Мария Египетска и изтъкна причината, поради която нейната памет се почита в Петата неделя на Великия пост. Той поясни, че има благочестива традиция в този ден да бъде отслужвана литургия, именно в женска света обител, тъй като преподобна Мария Египетска е пример за монашестващите, които търпят лишения и несгоди.

Епископ Поликарп представи на църковното изпълнение малка сребърна капсула, в която има частичка от Честния Христов Кръст. Тя е дарена на патриарх Неофит от упокоилата се монахиня Херувима със заръка след смъртта й да бъде поставена на св. Престол в съборния манастирски храм.

"Нека тази частичка да бъде за благословение на всички поклонници в обителта и на всички християни в този град!" – каза владиката и постави мощехранителницата на св. Престол.

Викарият на Софийския митрополит благодари на всички, събрали се в манастирския храм за обща молитва и поздрави от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит сестринството, свещенството, певците и вярващия народ, който бе изпълнил храма, като им пожела здраве, радост, мир и преуспяване във всичко добро и полезно, както и достойно посрещане на Христовото Възкресение.

Приветствие към епископ Поликарп поднесе игумения Максима, която подари на владиката голям букет свежи цветя.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК


 

Visits: 3

Skip to content