Продължете към съдържанието

Празникът Вход Господен в Йерусалим бе отбелязан с архиерейска св. Литургия в митрополитския храм „Св. Неделя“

5740388 1На 25 април тази година, Неделя Вайа, Църквата чества тържественото посрещане на Господ Иисус Христос в града Йерусалим – Вход Господен.

В чест на големия християнски празник, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия в столичния митрополитски катедрален храм „Св. вмчца Неделя“. Богослужбата възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Антон Вълчанов и свещеник Петър Славов от храмовото духовенство, свещеник Харитон Манов, свещеник Захарий Бозов от Западно- и Средноевропейска епархия, както и протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Юлиян Периклиев и дякон Лука Младенов.

За църковните песнопения на светата Литургия се погрижи мъжкият храмов хор, ръководен от проф. протопсалт Мирослав Попсавов. Хорът изпълни композирания от ставрофорен иконом Кирил Попов Духовен концерт за Неделя Вайа, чийто първи тактове са написани още през 1981 г. в стила на руските духовни концерти от началото на XIX в.

В началото на службата бе постриган за „четец и певец“ на Българската православна църква достолепният оперен изпълнител и режисьор Пламен Бейков. Той е завършил класическо пеене в Кралския колеж за музика в Лондон и е специализирал при знаменития български бас Борис Христов в Рим. Понастоящем Пламен Бейков работи като драматург в Русенската опера и е солист на смесения хор „Спасение“ при столичния храм „Св. Параскева“.

По традиция за празничния ден голямо множество християни бяха изпълнили столичната катедрала, спазвайки стриктно противоепидемичните мерки, а мнозина от тях приеха Тялото и Кръвта Христови. В същото време пред храма за здраве и благословение се раздаваха върбови клонки, символизиращи вечнозелените палмовите клонки, с които са посрещали Спасителя в Йерусалим.

В края на светата Литургия епископ Поликарп благослови духовенството, певците и храмовото изпълнение, като прочете Обръщението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Шеста неделя на Великия пост – Вход Господен в Йерусалим. В него се казва:

„В този ден на особена радост, но и на дълбока тъга и горест, поради предстоящите Христови страдания, светата Църква настоятелно ни приканва да се уподобим на децата, които с чисти сърца и неподправена радост приветстваха Господа, влизащ в Светия град, смирено възседнал осле, както и на всички онези йерусалимци, които в порива на своята вяра, надежда и любов постилаха пред Него дрехите си и хвърляха в нозете Му палмови клонки, и в радостта си възгласяха: Осана Сину Давидову! Благословен Идещият в име Господне! Осана във висините! (Мат. 21:9)…

Нека бъдем достойни за предстоящото да се случи през тези единствени по своята важност дни. Да живеем така, както подобава на истински Христови ученици, следващи вярно стъпките на своя божествен Учител. Да стоим далеч от всяко зло и от цялата суета на този свят, пребъдвайки в сърдечна молитва и в най-дълбок размисъл над всичко, което Той е сторил за нас, пазейки ясното съзнание, че Господ Иисус Христос остава с нас и сега, и …през всички дни до свършека на света (Мат. 28:20). А най-много от всичко в този пресветъл ден да не забравяме радостта, както ни напомня днес апостолът: Радвайте се винаги в Господа, и пак ще кажа: радвайте се… Господ е близо (Фил. 4:4-5).“

_5740348

Текст и снимки: Пламен Михайлов
Видео: Любомир Върбанов

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

https://youtu.be/DtHJs9YX5mI

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content