Продължете към съдържанието

Василиева св. Литургия бе отслужена в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ на Велика събота

IMG 0860 scaledДнес e Велика събота – последният ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. Православната църква отбелязва погребението на Господ Иисус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината. На Велика събота Св. Богородица и жените-мироносици оплакват Иисус Христос, а гробът Му е запечатан и е поставена стража да го пази.

На Велика събота сутринта в храма се отслужва вечерня със св. Василиева литургия. Богослужението е възкресно и с тържествен характер и ни въвежда във великия празник – Пасха. Затова и по време на богослужбата траурното богослужебно облачение на духовниците се заменя с възкресно, а от олтара се разпръскват цветя – символ на приближаващата пасхална радост.

Днес сутринта в митрополитската катедрала „Св. вмчца Неделя" Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, възглави Василиевата св. Литургия, а с него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на храма, свещеник Петър Славов от храмовото духовенство и шестима дякони: йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Юлиан Периклиев, дякон Лука Младенов, дякон Алексий Мулачки и дякон Любомир Славчев.

В катедралния храм, осеян по земята с дафинови и розови листа, от сутринта се събраха десетки столичани, очаквайки последното великопостно богослужение. По време на вечернята епископ Поликарп разпръсна към богомолния народ цветя от Христовата плащаница и така всеки успя да вземе стръкче и да го отнесе за благословение у дома си.

„Да мълчи всяка плът човешка и стои със страх и трепет и нищо земно да не мисли: защото Царят на царуващите и Господ на господстващите идва на заколение и се принася за храна на вярващите…“ – се казва в текста, заместващ в този ден Херувимската песен. Към това призова в словото си в края на светата богослужба и епископ Поликарп: „Нека днес да извървим този ден в мълчание и духовен размисъл, да помълчим заради Бога, да помълчим за себе си и облагодатени и одухотворени да се удостоим с чисти сърца да посрещнем и Христовото Възкресение“.

Мнозина от църковното молитвено събрание пристъпиха към св. Тайни, за да могат обновени и обдарени с Божията благодат да посрещнат радостния ден на Възкресението.

Текст и снимки: Весела Игнатова
Снимки от св. Олтар: Емануил Сетайеш

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 4

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content