Продължете към съдържанието

Вторият ден на Възкресение Христово бе отбелязан с архиерейска св. Литургия в Кюстендил

5750451 1На 3 май, Светли понеделник, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия в кюстендилския храм „Успение Богородично“.

Светата Литургия във втория ден на Възкресение Христово бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, архимандрит Евтимий, иконом Светослав Григоров, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Генади Генадиев, предстоятел на кюстендилския храм „Св. Мина“, протойерей Даниел Хаджийски, протойерей Костадин Тренев, свещеник Тодор Точев, свещеник Иларион Стоянчов, свещеник Виктор Мачай, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Алексий Мулачки.

Църковните песнопения на светата Литургия бяха изпълнени от храмовия смесен хор, а множество миряни съучастваха молитвено на възкресната служба. Между тях бяха монахиня Фотиния, игумения на Гранишкия манастир „Св. ап. и ев. Лука“, както и кметът на Община Кюстендил г-н Петър Паунов, заедно със своето семейство.

По време на литургията бе ръкоположен за дякон Мирослав Костов, който дълго време помага като иподякон на богослуженията в Кюстендил. Той е роден през 1981 г. в Тетевен, а богословското си висше образование завършва през 2007 г. в СУ „Св. Климент Охридски“.  Понастоящем живее в Кюстендил с жена си и двете си деца.

Епископ Поликарп с тържествено слово поздрави за Христовото Възкресение духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като пожела на новия дякон да бъде достоен пример в първата степен на свещенството, а на народа – да му помага в служението. „Възкресението на Господа Иисуса Христа е победата над смъртта и възвеличаването на живота“ – сподели владиката – „Нека и ние, изпълнени с духовно веселие и радост, подбудени от Възкресението на Господа Иисуса Христа, Който ни направи победители над греха, нека облагодатени от тези прекрасни светли дни, се стремим да бъдем човечни и благодарни към Бога и към тези, които са около нас. За да живеем нашите дни в праведност, в доброчестина, да ни бъде по-леко и да бъдат дните ни изпълнени с радост мир и удовлетворение.“

Архимандрит Исаак отправи благодарност от името на духовенството, църковното настоятелството и народа към Негово Светейшество Българския патриарх Неофит чрез викария му епископ Поликарп за съвместната богослужба, за вдъхновението и поучителните слова, като изрази и радостта си от увеличаването редиците на околийското духовенство с днешното ръкоположение.

След службата всички присъстващи получиха освен нафората и по едно червено яйце с благословение за Христовото Възкресение.

_5750094

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content