Продължете към съдържанието

Кремиковският манастир посрещна празника на св. Георги Победоносец с лития и архиерейска вечерня

5760983 1На 5 май, в навечерието на празника на св. вмчк Георги Победоносец, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена тържествена архиерейска вечерня в Кремиковския манастир, чийто старинен храм е посветен на светия великомъченик.

Вечернята в манастирския храм „Покров Богородичен“ възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, иконом Серафим Янев, и. д. игумен на манастира, протойерей Костадин Тренев, свещеник Георги Младенов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

На певницата бяха г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска св. митрополия, както и храмови певци, ръководени от Светослав Цеков.

Редица поклонници се бяха стекли от София и близките населени места за празничната вечерня. Всички присъстващи, во главе с духовенството и певците в края на службата се отправиха на литийно шествие с иконата на св. Георги до старинния манастирски храм, именуван на светия великомъченик. Там бе извършен чинът на петохлебието, раздадено на всички за здраве и благословение, след като литията завърши отново в храма „Покров Богородичен“.

Епископ Поликарп отправи празнично слово и благослови духовенството, певците и честните поклонници от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Владиката припомни за дивния подвиг на св. Георги Победоносец и призова християните: „Нека неговият личен пример загори в сърцата на всеки един от нас и чрез свидетелството на Господа Иисуса Христа, чрез старанието да сме достойни човеци и духовни същества, и ние да бъдем радост на св. вмчк Георги, че и днес в XXI век, сред всички изкушения и проблеми, които са ни заобиколили, можем да живеем духовен живот и се стараем да бъдем най-вече човеци… И на тази човечност да надграждаме духовното и да придобиваме Божия образ и подобие в себе си, като се превръщаме в свое време и място в пример за тези, които са около нас“.

Отец Серафим от своя страна и от името на всички присъстващи благодари за съвместната служба на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит чрез викария му епископ Поликарп, като му връчи цветя и покани всички гости на богата празнична трапеза.

_5760922

Текст и снимки: Пламен Михайлов
Видео: Любомир Върбанов

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

https://youtu.be/W7cfatklamI

Visits: 0

Skip to content