Продължете към съдържанието

На Томина неделя бе офикиран за архимандрит игуменът на Осеновлашкия манастир „Рождество Богородично – Седемте престола“

5790552 1На Томина неделя, която тази година отбелязваме на 9 май, манастирът „Рождество Богородично – Седемте престола“ край с. Осеновлаг в близост до гр. Своге по традиция чества своя съборен празник.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в светата обител бе отслужена тържествена архиерейска св. Литургия. Богослужбата възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, йеромонах Севастиан, игумен на манастира, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

За църковните песнопения са погрижиха протойерей Костадин Тренев и храмови певци, ръководени от т-н Ангел Младенов, секретар на Софийска св. митрополия.

Голямо множество поклонници бяха пристигнали за съборния празник в светата обител, а манастирският храм бе изпълнен за празничната литургия.

По време на службата бе извършено и въвеждането на игумена на манастира йеромонах Севастиан в архимандритско достойнство. Епископ Поликарп изрази своята радост и удовлетворението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит от достойното монашество и от игуменското служение на отец Севастиан, като му пожела след новата офикия да послужи още повече за благото на светата обител, за преумножаване на манастирското братство и за душевно спасение на християните от околността.

След края на светата Литургия духовенството, певците и честните поклонници се отправиха с лития в двора на манастира за традиционния празничен водосвет. Осветено бе и празнично ястие, за здраве и благословение на всички поклонници и техните семейства.

С тържествено слово епископ Поликарп поздрави за празника игумена, манастирското братство и всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като им пожела мир, преуспяване в доброто и взаимна любов. „Нека отново тази света обител прегръща в своята духовна прегръдка всеки честни поклонник, да го утешава духовно и да му дава духовно насърчение да бъде достоен и изряден православен християнин“ – завърши словото си владиката.

_5790797

+++

Йеромонах Севастиан, в света Стефан Тодоров Александров, е роден на 9-ти септември 1970 г. в гр. София. Завършва Техникум по енергетика "Вилхелм Пик" в гр. София, а в последствие и Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". На 8-ми ноември 2000 г. е ръкоположен за дякон в Неврокопска епархия – в Хаджидимовския манастир "Св. Георги", а след малко повече от месец и за свещеник. В манастира о. Стефан служи две години, след което е назначен за енорийски свещеник на села около гр. Гоце Делчев, като за усърдното си свещенослужение получава офикията "протойерей". През 2019 г. преминава на служение в Софийска епархия и от 1 април е назначен за предстоятел на храма „Св. Георги“ в с. Бистрица. През 2020 г., на 10 юли протойерей Стефан Александров е назначен за и. д. игумен на Осеновлашката света обител "Рождество Богородично", а на 27 септември същата година в манастира той е постриган за йеромонах. Оттогава в светата обител има още две монашески пострижения – на вече ръкоположените за свещеническо служение йеромонах Гавриил и йеромонах Натанаил.

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content