Продължете към съдържанието

Храмов празник и обновление на столичния храм “Св. св. Кирил и Методий”

IMG 36711На 11 май св. Църква празнува паметта на св. равноапостолни братя Кирил и Методий – учители и просветители Славянобългарски.
По този повод, в посветения на тях столичен храм на ул. "Г. Вашингтон" № 47 бе отслужена архиерейска св. Литургия. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Заедно с викарния епископ участие в богослужбата взеха: архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Александър Георгиев, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Николай Николов, предстоятел на столичния храм "Св. Петка" – Стара, ставрофорен иконом Василий Сарян, предстоятел на столичния храм „Преображение Господне“, протойерей Захарий Димитров, свещеник Сотир Христов, свещеник Борис Борисов, свещеник Гавриил Николов и четирима дякони: йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Иван Димитров и дякон Алексий Мулачки.

Празничните утренни песнопения изпълниха църковни певци от различни столични храмове, сред които бяха ученици от школата за източно-църковно пеене към храма, водени от г-н Живко Желязков, а литургийните бяха прекрасно изпълнени от храмовия смесен камерен хор "Петър Динев" с диригент д-р Боряна Найденова.
Преди началото на литургията епископ Поликарп извърши чина на обновление на храма, като поръси със светена вода новата (вече окончателно завършена) храмова стенопис.

В края на светата Литургия Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп произнесе слово, в което припомни на вярващите какви молитвеници и какви стожери на вярата са днес честваните равноапостолни св. братя Методий и Кирил.

Светите братя Кирил и Методий потвърдиха как може да се постигне Христов живот. Те се утвърдиха в него и възжелаха да бъдат мисионери, и да служат за духовното преуспяване на света. Станаха пример със своя живот и добродетелност, като насърчаваха онези, които още не са във вярата… Нека се вдъхновим от тяхната светлина и святост, да им подражаваме според нашите сили и възможности, и с пълно чувство на отговорност да вършим онова, което е необходимо“ – каза епископ Поликарп  и  поздрави предстоятеля на храма отец Александър Георгиев, като му благодари за положените трудове за храмовата стенопис, с която успешно се завършва изящното благолепие на храма.

Владиката поздрави и д-р Боряна Найденова, дългогодишен диригент на смесения хор при храма, която в навечерието на празника отбеляза своя 50-годишен юбилей. Поднасяйки ѝ красив букет цветя, той ѝ пожела здраве, мъдрост и умение да продължава да слави Бога и да бъде молитвен насърчител на всички, които се черкуват в тази енория.

Поздрав и думи на благодарност към Софийския митрополит, към епископ Поликарп и всички вярващи, уважили храмовия празник, отправи предстоятелят на храма, който благодари на владиката за обновлението и в знак на признателност му поднесе цветя.

Отец Александър благодари на семейството си заради оказаното му разбиране и подкрепа през годините му на служение, и което заради многобройните му дела, свързани с храма, често е било ощетявано. Духовникът благодари на църковното настоятелство и на енориашите, които молитвено са подкрепяли през цялото време обновителните дела и с добри думи са му вдъхвали духовно насърчение. Той поздрави с юбилея д-р Боряна Найденова, като ѝ благодари за молитвените и благодатни песнопения, изпълнявани в този храм.

След тържественото празнично многолетствие викарият лично раздаде нафора на десетките вярващи, които бяха дошли с искрена радост и вяра да почетат св. равноапостолни братя Кирил и Методий.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

 

Visits: 0

Skip to content