Продължете към съдържанието

Архиерейска св. Литургия и водосвет в чест на св. пророк Йеремия

IMG 4778На 13 май в София тържествено бе почетена паметта на св. пророк Йеремия.

На ул. „Просвета” в столицата се намира единственият храм, посветен на светия пророк. Храмовият празник, който Църквата отбелязва всяка година на 1 май, поради съвпадането му тази година с великденските празници тържествено бе отпразнуван в днешния ден.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. С него съслужиха архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, архимандрит Евтимий, протойерей Петър Калчев, предстоятел на тържествуващия храм и йеродяконите Вартоломей и Поликарп. Църковните песнопения бяха прекрасно изпълнени от софийските псалти Методи Стоилов и Даниел Кутлев.

Малкият храм е известен със своята жива и боголюбива енория. Обединени край своя духовен пастир с християнска ревност, в мир и разбирателство преживяват трудностите на съвременния живот, като всячески се стремят да следват Божия закон.
В края на литургията епископ Поликарп приветства многобройните богомолци, събрали се на празничната богослужба, и припомни житието на светия пророк, който е живял 600 г. преди Христа и е предсказал Иисусовото Рождество.

„Св. пророк Йеремия изпълни онова, за което Бог го бе е поставил – да бъде мисионер, да бъде апостол, да бъде пророк сред своите. И днес този избран мъж ни учи да се покоряваме на Божията воля, да се стремим да бъдем изрядни в нашия живот, да имаме старание и постоянство за отбягване греха и да бъдем твърди във вярата. Нека Бог всички ни да благослови и да ни дарува благост и доблест в нашето служение и в нашия християнски живот“ – каза в словото владиката.

Той благодари на всички, които се трудят и подържат храма, и преподаде на присъстващите патриаршеския благослов на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. По традиция след тържествената богослужба в храма, в двора бе отслужен празничен водосвет, като бе осветено и празнично ястие.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content