Продължете към съдържанието

Посланици на доброто бяха отличени от Държавната агенция за закрила на детето

20210514 1243552 scaledНа официална церемония днес Държавната агенция за закрила на детето отличи Посланици на доброто за 2020 г. Награждаването се организира за втори път от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), която мотивира обществени институции, организации и граждани да разкажат истории за хора, помогнали на дете или на семейството в труден момент, беда, тежък инцидент, и които са променили житейска съдба.

На събитието, което се състоя в хотел „Балкан“ и събра близо 150 деца, родители, представители на институции и организации, бяха представени най-вълнуващите истории от цялата страна, които напомниха за избора да бъдем по-добри.

Официалната програма бе конферирана от актрисата Елена Петрова и телевизионния водещ Драгомир Драганов, които по емоционален начин представиха всички отличени. Новите Посланици на доброто за 2020 г., чиито истории заразяват със своя пример за доброта и човечност, са двадесет и пет и са от различни обществени направления.

Председателят на Държавна агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова приветства многобройните гости събрали се в дните на "просвещение, духовенство и култура".

"Събрали сме се да почетем едни от най-добрите хора, с големи сърца… Те са скромни, но достойни хора. Като ги отличаваме, се надяваме все повече да заразяваме с примери на доброто и така да направим по-добър света за нашите деца" – каза д-р Лилова и връчи първата награда – кристална статуетка „Посланик на доброто 2020 г.“ на Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, заради социалната му роля в името на благополучието на децата и семействата, както и затова, че води деца по духовния път на Христовата вяра.

Развълнуван епископ Поликарп благодари на Агенцията за закрила на детето за това признание и пожела за в бъдеще да "бъдем още по-добри и да заразяваме с нашия пример, за да бъде нашето общество разумно и духовно".

Статуетки за добри посланици бяха раздадени на личности и организации в областта на образованието и обучението на деца. Г-жа Янка Такева бе една от първите наградени в категорията. В своето слово тя подчерта, че "българският учител може да пропусне някоя методична единица, подход, средство, метод, но няма право да бъде лош човек. Българското училище е най-голямото приемно семейство и благодарение на това ние успяваме да се справим с всички предизвикателства и да помагаме на младите хора, които растейки променят отношение и поведение, култура и нагласи".

Ученици и учители от няколко града бяха наградени в тази категория, а поздравление поднесе д-р Ваня Кастрева, началник на РУО София-град. Следващите наградени бяха здравни професионалисти – здравни медиатори, лекари, сред които по детска психология и психиатрия, както и началници на отделения в болници.

С кристална статуетка „Посланик на доброто” бе награден и екипът на bTV – „Бригада Нов дом“. Медията получи признанието за значима дейност към деца и семейства, изпаднали в материална нужда, тъй като стотици са променените съдби и ощастливените от тях деца и семейства.

Сред наградените с кристална статуетка бе и иконом Серафим Янев, и. д. игумен на Кремиковския манастир и предстоятел на храм „Успение Богородично“ в с. Горна Малина, който изгражда първите в страната центрове по рехабилитация и интеграция на деца в нужда, подкрепени от Българската православна църква.

Отличено бе и Частно основно училище „Димитър Екимов“, с. Русаля, което предоставя безплатно обучение и пълен пансион на деца от семейства в нужда, опитвайки се да ги измъкне от затрудненията, в които ги е поставил живота, и да им даде ново начало.

Кристина Костова в гимназията разбира, че има проблеми с четенето и затова греши неволно, когато пише и чете. По-късно тя създава първия шрифт на кирилица ADYS, който помага на деца и възрастни с дислексия. В момента шрифтът се разпространява безплатно включително и на сайта на ДАЗД.

Сред официалните гости, уважили събитието, бяха представителят на Световната здравна организация доц. Михаил Околийски, изпълнителният директор на АБРО г-жа Анна Танова, изпълнителният директор на НСОРБ г-жа Силвия Георгиева, началникът на РУО София-град д-р Ваня Кастрева, както и представители на агенции, организации, общественици и др.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 1

Skip to content