Продължете към съдържанието

Архиерейска св. Литургия за празника на св. Терапонтий Софийски

IMG 9162 scaledНа 27 май, в старинния митрополитски храм „Св. Петка” тържествено бе отпразнуван денят на свещеномъченик Терапонтий Софийски, където се намира част от дървото, на което е посечен светият български мъченик.

В празничния ден бе отслужена архиерейска св. Литургия, която с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийски митрополит.

Заедно с него съслужиха софийският протосингел архимандрит Василий, предстоятелят на храма ставр. ик. Николай Николов, храмовото духовенство: свещеник Стоян Алипиев, свещеник Александър Богданов и свещеник Станислав Иванов, както и йеродяконите Вартоломей и Поликарп.

За празничната атмосфера допринесе клиросният певец д-р Калин Кирилов, който изпълни утринните песнопения, а литургийните изпяха мъжкият хор при храма.

В края на св. Литургия епископ Поликарп се обърна към изпълнилите храма богомолци с пастирско слово. Той подчерта, че днес честваме св. Терапонтий, който бе възприел Христовата вяра, и наблегна на подвига на свещеномъченика Терапонтий Софийски, който предпочел смъртта в устояване на истината пред поклонението на иноверието.

„Днес почитаме неговата памет и се назидаваме, спомняйки се неговото житие, неговите страдания, неговото свидетелство. Да подражаваме и ние на Христа Бога и в свое време да бъдем пример на любов към Бога, да бъдем пример за духовно назидание на тези, които са около нас“ – каза в словото си викарият.  Говорейки за българските светии, той отбеляза, че „с тяхната кръв се утвърди нашият народ – там където Бог го е поставил да владее. Необходимо е да почитаме тази светийска кръв и да се утвърждаваме в православната вяра, като придобиваме духовно просветление“. 

Епископ Поликарп преподаде на всички присъстващи патриаршеския благослов на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, като пожела здраве и духовно преуспяване през всички дни на живота ни.

От името на храмовото духовенство и църковното настоятелство председателят ставр. ик. Николай Николов поздрави епископ Поликарп и чрез него благодари на Софийския митрополит и Българския патриарх Неофит с красив букет цветя. Негово Преосвещенство трикратно благослови народа с пасхалния поздрав и раздаде осветената нафора за благословение на душите и телата.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content