Продължете към съдържанието

Празникът “Достойно ест” в дупнишкото село Сапарево

IMG 3202 scaledНа 11 юни Църквата е установила да се прославя иконата на Света Богородица „Достойно ест“. По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в навечерието на празника,10 юни, бе отслужено вечерно богослужение в храм „Успение Богородично“, с. Сапарево, Дупнишка духовна околия. В храма се съхранява икона на Света Богородица – „Достойно ест“ и жителите на дупнишкото село честват деня като втори храмов празник на енорията.

Архиерейската празнична вечерня бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който бе в съслужение с архимандрит Евтимий, иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, както и свещенослужители от Епархията.

Празничните песнопения бяха изпълнени от духовници и певци от София, Дупница и региона, ръководени от г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия. Вечерното богослужение бе уважено от г-н Калин Гелев, кмет на Община Сапарева баня, председателя на Общинския съвет и от кметове на съседни селища.

По време на вечернята бе осветено петохлебие и многобройни хлебни приношения. За радост на енорията, в чест на празника епископ Поликарп освети голяма везана плащаница с иконата „Успение Богородично“, пред която занапред ще се изпълнява последованието Опело Богородично.

В края на тържествената вечерня владиката се обърна към многолюдното църковно събрание и припомни историята на празника „Достойно ест“. Той говори и за духовните ползи от това историческо събитие, свързано с българска келия на Света Гора и изиграло важна роля в живота на Църквата.

Епископ Поликарп поздрави архиерейския наместник, предстоятеля на храма, свещенството, кмета и народа от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела достоен и благословен празник, както и да бъдат верни чеда на светата ни Църква. Той приветства енорията с новата придобивка – Богородичната плащаница и благодари на дарителката и шивачката на църковното покривало.

Поздрав към епископ Поликарп поднесе отец Димитър Айдаров, който изказа своята благодарност към Негово Светейшество патриарх Неофит, че никога не забравя енорията в с. Сапарево и винаги е с добронамереност, любов и грижа за духовното добруване на народа.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content