Продължете към съдържанието

120 години от освещаването на храм “Възнесение Господне”, с. Бистрица

2021 06 12На 12 юни, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп посети с. Бистрица, Дупнишка духовна околия и отслужи архиерейска света Литургия в храм "Възнесение Господне".

Поводът за тържественото богослужение бе отбелязването на храмовия празник на църквата, както и 120 години от освещаването на храма.

В празничното богослужение съслужиха архимандрит Евтимий, иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, протойерей Архангел Ваклин, свещеник Петър Очков, свещеник Добри Добрев, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.


Църковните песнопения изпълниха иконом Илиян Алексиев и протойерей Лъчезар Вълков, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия и Грисен Чакъри.

Молитвено участие в празничното богослужение взе и г-н Васил Бански, кмет на с. Бистрица.

След светата Литургия епископ Поликарп се обърна към присъстващите в храма богомолци с благо слово, в което говори за празника Възнесение Господне и за достойната годишнина от освещаването на храма. Той призова вярващите християни да изпълват сърцата си с вяра, надежда и любов и да крепнат в добродетелност пред Бога и своя ближен, както и да са горди от духовния завет на своите предци, който да развиват, надграждат и предават на идните поколения.

Той насърчи жителите на с. Бистрица да бъдат истински православни християни, да бъдат добри хора и да възпитават своите чеда в евангелските истини.

Епископ Поликарп поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Благодарствено слово към епископа и присъстващите отправи свещеник Георги Гелов, който благодари на Негово Светейшество за благословението неговият викарий да посети енорията и да преподава патриаршеско благословение, както и за това, че с архиерейско присъствие бе отбелязан храмовият празник и 120-годишнина на храма "Възнесение Господне".

Гостите на храма бяха поздравени от децата на енорията с рецитиране на духовни стихове.

IMG_7413
Снимки: Протойерей Костадин Тренев

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 3

Skip to content