Продължете към съдържанието

С тържествен молебен бе отбелязан 84-ия рожден ден на Негово Величество Цар Симеон Втори

5840286 1На 16 юни Негово Величество Симеон Втори, Цар на българите, навършва 84 години.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужен тържествен благодарствен молебен в старинния столичен храм „Св. София – Премъдрост Божия“.

Последованието бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, а с него съслужиха ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия и предстоятел на храма, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на митрополитския храм „Св. вмчца Неделя“ и духовен наставник на Царското семейство с грижа за свързаните с династията параклиси и храмове, иконом Йоан Карамихалев и протойерей Васил Танев от храмовото духовенство на „Св. София“, свещеник Любомир Тасев, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

С църковните си песнопения храмовият смесен хор огласи тържествения молебен, на който се бяха събрали за да се помолят за Царя на българите редица официални лица, близки на Царското семейство и гости. Между тях бе г-н Явор Кирилов, секретар на Негово Величество Цар Симеон Втори.

След края на службата епископ Поликарп отправи поздравително слово от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит до Негово Величество Цар Симеон чрез секретаря му Явор Кирилов и благослови духовенството и всички присъстващи. Владиката пожела на Царя: „Здраве, преуспяване и дълги дни, за да може със своя личен пример, със своето присъствие – както досега, така и занапред – да ни радва, да ни утвърждава в доброто и полезното и да бъде пример за всички нас, за цялото наше общество. Пример за добродетелност, пример за доблест, пример за християнски морал и православен дълг, пример за ценностите и добродетелите, които днес особено липсват в нашия народ – смирение, кротост, вяра, надежда и най-вече любов“.

От името на Негово Величество Цар Симеон г-н Кирилов прочете благодарствени думи към владиката, организаторите и събралите се на молебена, с които пожела на всички здраве и благоденствие.

_5840221

+++

Н.В. Цар Симеон II е роден на 16 юни 1937 г. в София. Той е син на Цар Борис ІІІ и Царица Иоанна.

В този ден цяла България се оглася от звън на църковни камбани и залпове, които възвестяват раждането на бъдещия Цар. По случай радостното събитие Царската двойка дава широка амнистия на затворници, а учениците получават повишение на оценките с по една единица.

Няколко седмици по-късно Престолонаследникът е кръстен с вода, донесена специално от река Йордан. Пренася я български военен пилот.

На 28 август 1943 г. след внезапната смърт на Цар Борис ІІІ, едва 6-годишен, Симеон ІІ се възкачва на престола. Назначено е регентство, което управлява България от негово име. След комунистическия преврат на 9 септември 1944 г. Цар Симеон ІІ остава на трона, но регентите, сред които и чичо му Княз Кирил, са екзекутирани, както и голяма част от интелигенцията в страната. Две години по-късно, през 1946 г., след референдум Цар Симеон II, сестра му Княгиня Мария Луиза и Царица Иоанна са принудени да напуснат България. Без да е абдикирал от престола, младият Цар заминава в дългогодишно изгнание. Семейството се установява най-напред в Александрия, Египет. Неслучайно избират Египет – там, също в изгнание, живее бащата на Царица Иоанна – италианският крал Виктор Емануил. В Египет Цар Симеон е записан в прочутия “Виктория Колидж”.

През юли 1951 г. испанското правителство предоставя политическо убежище на прогоненото Българско Царско семейство. В Мадрид Цар Симеон ІІ завършва Френския лицей, следва право и политически науки. През периода 1958 – 1959 г. той е курсант в авторитетната военна академия “Вали фордж” в САЩ. Там става известен под името “Кадет Рилски”. Завършва с чин “младши лейтенант”.

През 1962 г. Цар Симеон ІІ сключва брак с испанската аристократка доня Маргарита Гомес-Асебо и Сехуела. Двамата имат пет деца – четирима сина и една дъщеря.

През 1996 г. Цар Симеон ІІ се завръща в България след почти 50-годишно изгнание. През всичките тези години той не спира да се вълнува от живота в Родината и от всичко, което е свързано с България. Работи активно с нашата емиграция по света, подпомага много сънародници.

На 6 април 2001 г. Н.В. Цар Симеон ІІ декларира своето желание да се установи в България и да работи активно за възраждането на страната, като приложи целия натрупан опит през годините на изгнание и използва всичките си създадени контакти.

След категоричната победа на НДСВ на 24 юли 2001 г. Н.В. Цар Симеон II положи клетва като министър-председател на Република България. По време на управлението на НДСВ България постигна стратегически национални цели – членството в НАТО и подписване на Договора за присъединяване към ЕС.

С Указ на Президента на Републиката от 15 юни 2007 г. Негово Величество бе удостоен с най-високото държавно отличие – орден “Стара планина” първа степен за изключителни заслуги към Родината.

Текст и снимки: Пламен Михайлов
Биографична справка: kingsimeon.bg

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

 

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content