Продължете към съдържанието

Деца от църковните центрове за рехабилитация и интеграция „Св. Йоан Рилски“ посетиха храмове в София

51270015733 789333c828 c1По покана на Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, деца от църковните центрове за социална рехабилитация и интеграция в с. Горна Малина и гр. Елин Пелин, носещи името на българския светец Йоан Рилски, посетиха централни столични храмове и се запознаха накратко с историята и светините в тях.

В митрополитската катедрала „Св. Неделя“ те бяха сърдечно посрещнати от йеродякон Поликарп, който приветства четирийсет и петте деца и техните ръководители от името на викарния епископ Поликарп и като им разясни накратко какво представлява православния храм и изрисуваните икони, им отправи благопожелания.

В храма деца от гр. Елин Пелин, изучаващи религия, изнесоха кратка програма, свързана с живота на Рилския Чудотворец, с която зарадваха своите по-малки приятели.
След като разгледаха катедралния храм „Св. вмчца Неделя“, децата заедно със своите ръководители посетиха и старинния столичен храм „Св. Петка“. Там предстоятелят на храма ставрофорен иконом Николай Николов им разказа за светините в храма, които правят чудеса след отправена силна молитва.

В двора на църквата децата бяха щедро нагостени с лакомства и напитки, а ръководителят на центровете г-жа Ели Цветанова разказа за екипа, който се грижи за децата. Той се състои от кинезитерапевт, логопед,  психолог, лекар, педагог и възпитател. И тъй като това е първото пътуване на децата извън центъра за рехабилитация и интеграция, те си пожелаха да има още интересни срещи със столични храмове и духовници.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

IMG_9272

Visits: 2

Skip to content