Продължете към съдържанието

Празник на черешата в Кюстендил

IMG 9980 scaledНа 26 юни Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети Кюстендилска духовна околия. Той бе специален гост на "Празникът на черешата", който ежегодно се организира в града, наречен Овощната градина на България. Няколко дни от месец юни се посвещават на кюстендилската череша.

Изложението на плодовете започва в Кюстендил през 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получава званието “Майка на българското овощарство”.

След прекъсване, традицията продължава през 2008 година и се организира от Община Кюстендил, съвместно с Институт по земеделие – Кюстендил, който представя разнообразието и новостите в черешопроизводството у нас. Акцент на празника е изложбата-базар на череши и черешови произведения. Изложбени маси биват аранжирани и покривани с този вкусен плод. Провежда се и базар на кюстендилски череши, с участието на местни земеделски производители.

"Елате в Кюстендил, за да преживеят очите и сърцата ви неповторимата радост от сладостта и красотата на черешовия плод!" – гласят рекламите за черешовото изложение и в определените дни градът се изпълва с производители и стотици гости.

Тази година официален гост бе Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, игуменът на Рилската света обител Адрианополски епископ Евлогий, както и Сафитският епископ Димитрий от Сирия, Антиохийска патриаршия, който гостува през тези дни на Софийска епархия.

С благо слово към стотиците присъстващи се обърна епископ Поликарп, който отправи благопожелания за здраве и просперитет на жителите на град Кюстендил и пожела богата реколта в отглеждането на българските плодове.

След официалното откриване, което продължи с фолклорна програма, епископ Поликарп, придружен от Сафитския епископ Димитрий, архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, архимандрит Евтимий, както и духовници от околията, разгледаха изложението на плодове и занаяти.

Гостът от Антиохийската църква опита от вкусните плодове, запозна се с историята на града, посети централния храм "Успение Богородично" и обновеното архиерейско наместничество, в което получи специални подаръци от архимандрит Исаак.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК
 

Visits: 0

Skip to content